Atoms for Peace

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Atoms for Peace

Základné informácie
Pôvod USA Spojené štáty
Žáner(-re) Experimentálny rock, electronica, IDM
Pôsobenie 2009–súčasnosť
Vydavateľstvá XL Recordings
Súvisiace články Radiohead, Red Hot Chili Peppers, Beck, R.E.M.
Webstránka atomsforpeace.info
Členovia skupiny
Thom Yorke
Flea
Nigel Godrich
Joey Waronker
Mauro Refosco

Atoms For Peace je experimentálna rocková/elektronická superskupina. Vznikla v roku 2009 v kalifornskom meste Los Angeles a tvoria ju spevák Radiohead, Thom Yorke (spev, gitara, klavír), basgitarista Red Hot Chili Peppers, Flea, dlhoročný producent skupiny Radiohead, Nigel Godrich (klávesy, syntetizátory, gitary), Joey Waronker zo skupín Beck a R.E.M. (bicie) a brazílsky inštrumentalista Mauro Refosco z Forro in the Dark (perkusie). Debutový album s názvom Amok sprístupnili na internete 18. februára 2013 a oficiálne vyšiel 25. februára 2013.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé verejné vystúpenie odohrali 2. októbra 2009 v losangelskom Echoplexe. Odzneli tam všetky skladby zo sólového albumu Thoma Yorka, The Eraser, niekoľko nových piesní a "Paperbag Writer" z repertoáru skupiny Radiohead. Nasledovali dve vystúpenia v Orpheum Theatre 4. a 5. októbra.

V apríli 2010 sa vydali na dvojtýždňové turné po veľkých amerických mestách. Odohrali celkovo 8 koncertov a ako predskokan im poslúžil Flying Lotus. Nasledovalo vystúpenie na festivale Coachella.

5. apríla 2010 predviedli v Roseland Ballroom skladbu, ktorá je podľa slov Thoma Yorka ich "prvou oficiálnou spoločnou piesňou". "Judge, Jury and Executioner" po prvýkrát odznela 2. októbra 2009 počas prvého vystúpenie v Los Angeles.

Atoms for Peace sa predstavili aj na ďalšom festivale, Fuji Rock 2010. Išlo zároveň o prvé vystúpenie mimo územia Spojených štátov. V rozhovore z 21. septembra 2011 Thom prezradil, že s Fleam dokončujú spoločný album. Zmienil sa o ňom aj Flea a potvrdila sa účasť Nigela Godricha v pozícii producenta. 6. septembra 2012 vydali Atoms for Peace na iTunes singel "Default" a predstavili oficiálnu webstránku. Album Amok vydali 25. februára 2013 vo vydavateľstve XL Recordings.

Vo februári 2013 usporiadatelia festivalov Pohoda a Melt! oznámili, že Atoms for Peace budú hlavnými hviezdami na oboch z nich. V tom istom mesiaci skupina zverejnila video k piesni "Ingenue" z debutového albumu Amok. Thom Yorke v klipe tancuje s tanečnicou Fukiko Takase.

V marci 2013 bubeník Red Hot Chili Peppers, Chad Smith, potvrdil účasť Fleaho a perkusionistu Chili Peppers, Maura Refoscona, na turné Atoms for Peace. Turné s trvaním od júla do novembra 2013 má viac ako 20 zastávok po celom svete. Prípravy jedenásteho štúdiového albume Chili Peppers tak budú musieť odložiť.

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

Názov dostala skupina až vo februári 2010. Na pútačoch v LA bola označená ako "??????" a na oficiálnych pútačoch festivalu Coachella Valley Music and Arts Festival v roku 2010 ako "Thom Yorke????". Na oficiálnej internetovej stránke ju nazývali jednoducho "Thom Yorke". Keď Yorke na stránke Radiohead ohlásil na apríl 2010 americké turné, oficiálne skupinu nazval "Atoms for Peace". V marci 2010 na Twitteri napísal "Rozhodli sme sa, že sa budeme volať Atoms for Peace. Dúfam, že sa vám názov páči..".

Skupina nesie názov prejavu amerického prezidenta Dwighta D. Eisenhowera z roku 1953 a piesne z Yorkovho debutového albumu, The Eraser. Na oficiálnej stránke nájdete pod názvom skupiny vetu "Nerth Nuclerek? Na Vynnav". V kornčine to znamená Atómová energia? Ďakujem, neprosím. Ide o slogan z loga, známeho pod názvom Smiling Sun, ktorý sa objavil v 49 jazykoch, vrátane kornčiny.

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Single[upraviť | upraviť zdroj]

  • "Tamer Animals"/"Other Side" (2012)
  • "Default" (2012, Amok)
  • "Judge, Jury and Executioner" (2013, Amok)
  • "Before Your Very Eyes..." (2013, Amok)

Hudobné videá[upraviť | upraviť zdroj]

  • "Judge, Jury and Executioner" (2013, režisér Tarik Barri)
  • "Ingenue" (2013, režisér Garth Jennings)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Atoms for Peace (band) na anglickej Wikipédii.