Audenova skupina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Audenova skupina, (angl. Auden Group) je názov pre skupinu britských a írskych spisovateľov aktívnych v 30. rokoch 20. storočia, medzi ktorých patrili: W. H. Auden, Louis MacNeice, Cecil Day-Lewis, Stephen Spender, Christopher Isherwood a čiastočne Edward Upward a Rex Warner. Títo boli nazývaní aj „Thirties poets“ (Básnici tridsiatych).

I keď viaceré novinové články a niektoré knihy publikovali o "Auden Group", jej existencia bola žurnalistický mýtus, vhodná nálepka pre básnikov a románopiscov, ktorí boli približne v rovnakom veku, ktorí mali vzdelanie z Oxfordu a Cambridgu, ktorí sa poznali medzi sebou a mali viac alebo menej politické názory od MacNeiceho politického skepticizmu až po Upwardov komunizmus.

Skupina nebola nikdy spolu v tej istej miestnosti. Štyria básnici Auden, Day-Lewis, MacNeice a Spender boli takto spolu len raz v tridsiatych rokoch, kvôli vysielaniu BBC v roku 1938 o moderných básnikoch (vrátane Dylana Thomasa a iných, ktorí sa spájali s "Auden Group"). Pre túto príležitosť bolo príznačné, že Day-Lewis evidentne zabudol na ňu, keď napísal vo svoje autobiografii s názvom „The Buried Day“, že títo štyria boli spolu prvýkrát v 1953.

Kontakty medzi jednotlivými spisovateľmi ako priateľmi a spolupracovníkmi boli reálne. Auden a Isherwood vyprodukovali tri hry a cestovný denník. Auden a MacNeice spolupracovali na cestovnom denníku. Ako vysokoškoláci Auden a Day-Lewis napísali široký úvod do ročenky „Oxford Poetry“. Auden venoval knihy Isherwoodovi a Spenderovi. Day-Lewis zmienil Audena v jednej poéme. Napriek tomu táto skupina nikdy spoločne nič nerobila.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Auden group na anglickej Wikipédii.