August Ferdinand Möbius

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
August Ferdinand Möbius
August Ferdinand Möbius
Narodenie17. november 1790
Schulpforta, Nemecko
Úmrtie26. september 1868 (77 rokov)
Lipsko, Nemecko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons August Ferdinand Möbius

August Ferdinand Möbius(/ˈmøbiʊs/) (* 17. november 1790 – † 26. september 1868) bol nemecký matematik a teoretický astronóm. Narodil sa v meste Schulpforta v Sasku a zomrel v Lipsku.

Najznámejší je jeho objav tzv. möbiovej plochy (tiež Möbiova páska), dvojrozmerného povrchu bez orientácie, ktorý má iba jednu stranu pri zobrazení v trojrozmernom euklidovskom priestore. Nezávisle ju v približne rovnakom čase objavil aj Johann Benedict Listing. Möbius ako prvý predstavil homogénny súradnicový systém do projektívnej geometrie. Jeho záujmom bola tiež teória čísel a významná möbiova funkcia μ(n) a möbiov vzorec inverzie (?) sú tiež pomenované po ňom.

Möbius študoval u Carla Friedricha Gaussa. Bol potomkom Martina Luthera.

Dramatická postava Johann Wilhelm Möbius - výstredný vedec, ktorý sa pokúša vyhnúť vlastným vynálezom tým, že predstiera šialenstvo - v Dürrenmattovej satirickej hre Fyzici je pomenovaná po ňom. Rovnako aj asteroid 28516 Möbius. Pocta mu je vzdaná aj v počítačovej hre Serious Sam: The Second Encounter vo forme mapy dm_mobius. Tiež hrá pivotnú úlohu v knižnej sérii Nekroskop od Briana Lumleyho.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]