Parantrop robustný

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Australopitek robustný)
Parantrop robustný

Parantrop robustný alebo australopitek robustný (lat. Paranthropus robustus alebo Australopithecus robustus; zriedkavo Homo robustus, staršie Australopithecus africanus robustus) bol druh parantropa resp. australopiteka (zriedkavo sa zaraďuje pod rod Homo). Často (aj v tomto článku) sa pod tento druh zahŕňa aj parantrop širokozubý/(?)australopitek robustný (Paranthropus/Australopithecus crassidens), čo je označenie pre (určité) nálezy zo Swarkransu.

Opísanie[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý nález je z roku 1938 z lokality Kromdraai, objavitelia boli R. Broom a G. Terblanche. Druh opísal R. Brrom v roku 1938 ako "Paranthropus robustus", holotypom bol nález TM-1517 z Kromdraai.

Prípadný druh Paranthropus crassidens, zahŕňajúci dole uvedené nálezy zo Swartkransu, opísal R. Broom v roku 1949, pričom holotypom bol nález SK 6.

Poddruhy[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšina autorov neuznáva poddruhy. Robinson v roku 1954 navrhol poddruhy:

  • Paranthropus robustus crassidens - t.j. to, čo sa niekedy označuje ako Paranthropus crassidens
  • Paranthropus robustus robustus - ostatné nálezy, t.j. Paranthropus robustus v užšom zmysle

Datovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Datovanie je 2,0 - 1,5 (Kimbel 2007, Soukup 2005) alebo 1,8 - 1,0 (Thurzo 1998).

Nálezy a životný priestor[upraviť | upraviť zdroj]

Žil v dnešnej Juhoafrickej republike, náleziská sú: Kromdraai - Member 3, Swartkrans - Member 1 - 3 (t.j. Paranthropus crassidens), Drimolen, Cooper's, Gondolin. Žil na vyprahnutej, veľmi suchej savane, v ktorej sa väčšinu roka nevyskytujú šťavnaté výhonky, čerstvé listy a dužinaté plody.

Vývojové vzťahy[upraviť | upraviť zdroj]

Je to regionálny variant parantropov. Vyvinul sa asi z druhu Australopithecus aethiopicus alebo Australopithecus afarensis. Z druhu Paranthropus robustus sa zrejme nevyvinulo nič (slepá vývojová línia).

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Kapacita lebky (na základe lebky SK 48) bola okolo 530 cm³. Telesná výška bola 110–130 cm, hmotnosť 30–40 kg (Thurzo 1998) resp. 40-80 (Soukup 2005). „Robustná“ bola teda najmä ich lebka. Mali tiež robustnú „misovitú“ tvár s mohutnými a veľkými čeľusťami. Ich sánka bola dozadu ustupujúca, vysoká a mohutná. Skelet končatín a trupu je podobný ako pri gracilných australopitoch. Stavba ruky umožňovala efektívny silový a presný úchop. Druh bol bipédny.

Ich lebka prezrádza, že mali potravu náročnú na prežúvanie. Asi sa živili výlučne mimoriadne tvrdou rastlinnou potravou – semenami, orechmi, hľuzami, podzemkami a pod.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]