Autobus (kartová hra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Autobus je detská kartová hra, ktorá sa hrá so štandardnými žolíkovými (pasiansovými) hracími kartami. Je určená pre 2 až 10 hráčov.

Pravidlá[upraviť | upraviť zdroj]

Rozdanie kariet[upraviť | upraviť zdroj]

Každému hráčovi sa rozdá 5 kariet do ruky (ktoré bude vidieť iba on) a 10 (popr. podľa dohody 12, 15 alebo aj 20) do autobusu (t. j. do balíčka na stole). Karty v autobuse sú otočené smerom dolu (aby ich nikto nevidel) okrem prvej, ktorá je otočená smerom hore tak aby ju videl každý hráč. Pred každým hráčom sa nachádza aj pomyselné úložisko pre 4 kôpky kam bude hráč ukladať kartu pokiaľ nevie vykonať zmysluplný ťah. Karty, ktoré po rozdaní ostali sa uložia do stredu hracieho stola do talóna odkiaľ budú hráči ťahať nové karty a kam sa budú navracať tzv. spálené karty na opätovné ťahanie.

Idea hry[upraviť | upraviť zdroj]

Ideou hry je ukladať do ľubovoľného počtu spoločných kôpok postupne karty v poradí A (eso), 2, 3, 4, až J, Q, K (kráľ) a to bez ohľadu na ich farbu, popr. po dohode hráčov len vo farbe. Pokiaľ kôpka obsahuje všetky karty od A (esa) až po K (kráľa), tak sa kôpka zamieša a vráti sa do talóna. Do spoločných kôpok ukladá hráč iba karty z ruky, zo svojho úložiska a vrchnú kartu z autobusu. Po uložení vrchnej karty z autobusa sa otočí smerom nahor nasledujúca karta. Cieľom hráča je zbaviť sa všetkých karát zo svojho autobusu.

Priebeh hry[upraviť | upraviť zdroj]

Určí sa hráč, ktorý bude začínať a poradie nasledovníkov (v smere, resp. proti smeru hodinových ručičiek). Postup hráča, ktorý je na ťahu:

  1. Hráč potiahne z talóna toľko karát aby mal na ruke 5 karát.
  2. Hráč doloží do spoločných kôpok aspoň jednu kartu, resp. založí esom novú kôpku. Na to využíva karty z ruky, ľubovoľné karty z úložiska a vrchnú kartu z autobusu.
  3. Pokiaľ má hráč na ruke po prvom kroku 0 karát, t. j. všetkých sa zbavil, tak z talóna potiahne nových 5 karát a pokračuje v hre od prvého kroku.
  4. Pokiaľ má hráč po prvom kroku na ruke 5 karát (t. j. nedoložil žiadnu kartu), tak sa musí jednej karty zbaviť:
    1. Pokiaľ existuje v jeho úložisku voľné miesto (t. j. prázdne miesto pre kôpku) tak tam vyloží jednu kartu z ruky.
    2. Pokiaľ existuje v jeho úložisku kôpka obsahujúca rovnakú kartu ako má na ruke, tak ju tam z ruky vyloží. Kôpka teda vždy obsahuje iba karty rovnakej hodnoty!
    3. Pokiaľ v jeho úložisku už neexistuje voľné miesto (t. j. každá kôpka obsahuje už aspoň jednu kartu) tak:
      1. ak má hráč na ruke 2 karty rovnakej hodnoty a niektorá kôpka v úložisku obsahuje iba jednu kartu, tak môže vykonať výmenu 2 karát z ruky za jednu kôpku z úložiska. Túto akciu môže hráč obdobne vykonať pokiaľ má na ruke 3, resp. 4 rovnaké karty a v kôpke úložiska 2, resp. 3 rovnaké karty.
      2. inak musí hráč položiť jednu ľubovoľnú kartu z ruky pod autobus.
  5. V hre pokračuje ďalší hráč podľa poradia.

Ukončenie hry[upraviť | upraviť zdroj]

Pokiaľ sa nejaký hráč zbavil všetkých karát zo svojho autobusu, tak sa stáva víťazom a hra končí. Hra končí aj v situácii ak ani jeden hráč počas kola nedoložil do spoločného priestoru ani jednu kartu. Pokiaľ sa hráči dohodli na počítaní bodov, tak sa každému porazenému hráčovi odpočíta toľko bodov koľko karát mu ostalo v autobuse. Víťazovi sa naopak k bodom pripočíta súčet bodov, ktorý bol všetkým porazeným odpočítaný.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]