Automotive-HIS

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

HIS (z nem. Herstellerinitiative Software) je združenie týchto výrobcov automobilov:

Združenie vzniklo z potreby automobilových výrobcov štandardizovať parametre komponentov od svojich dodávateľov, definovať spoločné komunikačné rozhrania medzi subsystémami v automobile a stanoviť spoločný súbor požiadaviek na kvalitu samotných komponentov ako i na kvalitu procesov pre ich vývoj. Tým sa pre dodávateľov má zredukovať a štandardizovať súbor spolčných požiadaviek na zariadenie. Dôvodom tohoto kroku bola nutnosť znížiť náklady na vývoj komponentov a skrátiť čas ich vývoja. Časť definícií, týkajúcich sa spoločnej štruktúry softvéru bola presunutá do zodpovednosti projektu AUTOSAR. HIS ďalej pracuje na štandardizácii procesov pre kontrolu dodávateľov a ich podpory v zdokonaľovaní vývoja. HIS konzorcium sa dohodlo napríklad o spoločnom postupe pri auditovaní dodávateľa na základe normy ISO 15504, čím sa dodávateľovi zjednodušil život z hľadiska počtu auditov (predstavme si dodávateľa, ktorému príde audit od troch zákazníkov, každý trvá približne 3-5 dní. To predstavuje pomerne veľké náklady najmä na ľudské zdroje. V prípade, že sa štandardizované výsledky auditov budú medzi automobilkami aspoň čiastočne uznávať, pri každom ďalšom audite sa dá zredukovať potrebný čas na 1 deň na projekt a zákazníka).

Oblasti HIS-štandardizácie:

  • assessment procesov u dodávateľov
  • testovanie softvéru
  • prostredia pre simuláciu a vývoj
  • process flash programovania zariadení
  • spoločné softvérové moduly, ich rozhrania a spôsob implementácie (spolu s AUTOSARom)

Ďalšou aktivitou konzorcia HIS je úprava normy ISO 15504 (prezývaná SPICE) na súbor požiadaviek šitých špeciálne na mieru automobilového priemyslu. Projekt dostal názov Automotive-SPICE.

HIS prevzalo štandard MISRA, platný pre akýkoľvek vývoj softvéru pre vnorené systémy a vytriedilo z neho súbor požiadaviek pre oblasť automobilového priemyslu.