Avatar (film z roku 2009)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Avatar

Základné informácie
Originálny názov Avatar
Dĺžka 160 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 2009
Dátum uvedenia Erb mesta Londýn 10. december 2009
Slovensko UK 17. december 2009
USA 18. december 2009
Spoločnosť 20th Century Fox
Rozpočet 237 000 000 $[1]
Zárobok 2 923 905 528 $[2]
Filmový štáb
Réžia James Cameron
Scenár James Cameron
John Refoua
Stephen E. Rivkin
Produkcia James Cameron
Jon Landau
Hudba James Horner
Kamera Mauro Fiore
Herecké obsadenie
Postupnosť
Nasledujúci Avatar: Cesta vody
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Avatar je americký 3D sci-fi film, ktorý napísal a režíroval James Cameron. Hlavné postavy stvárnili Sam Worthington, Zoe Saldaña, Sigourney Weaverová a Stephen Lang. Film bol vyrobený v produkcii Lightstorm Entertainment a distribuovaný spoločnosťou 20th Century Fox. Premiéru mal v Londýne 10. decembra 2009, na Slovensku bol z dôvodu časového posunu uvedený 17. decembra, deň pred uvedením do amerických kín.

Avatar zarobil v Spojených štátoch a Kanade 27 miliónov $ v prvý deň uvedenia.[3] Počas prvého víkendu od uvedenia zarobil v USA a Kanade 77 miliónov $ a 232 miliónov $ celosvetovo.[4] Za päť týždňov od jeho uvedenia celosvetovo zarobil viac ako 1,85 miliardy $, čím sa stal najziskovejším filmom vôbec a dostal sa na vedúce pozície v tabuľkách návštevnosti, keďže predstihol Cameronov predchádzajúci film Titanic z roku 1997, ktorý doteraz zarobil okolo 1,8 miliardy $.[5] James Cameron oznámil televízii MTV, že by chcel natočiť ešte dve pokračovania.[6]

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2154 ľudská korporácia RDA prevádzkuje lomy na Pandore, mesiaci planéty Polyfémos, plynného obra v sústave hviezdy Alfy Centauri A, vzdialenej 4,4 svetelných rokov (280 000 AU) od Slnečnej sústavy. Ľudia sa snažia ťažiť veľmi vzácny minerál – unobtanium. Vedúci ťažobných operácií Parker Selfridge (Giovanni Ribisi) zamestnáva bývalých vojakov zo Zeme ako žoldnierov, chrániacich civilných zamestnancov.

Pandora je obývaná pôvodným druhom inteligentných humanoidov zvaným Na'vi. Na'vi žijú v harmónii s prírodným svetom a sú podľa ľudských štandardov považovaní za primitívnych. Sú to asi 2,7 až 3,7 metra vysoké bytosti s modrou bioluminiscenčnou pokožkou, ich chvosty a kosti sú vystužené prírodným uhlíkovým vláknom. Uctievajú bohyňu matku Eywu.

Atmosféra Pandory je pre ľudí toxická a vyžaduje si neustále nosenie kyslíkových masiek. Výskumníci pod vedením Dr. Grace Augustinovej (Sigourney Weaverová) vytvoria program Avatar, v rámci ktorého vytvárajú hybridy ľudí a Na'vi s cieľom zlepšiť vzťahy s domorodcami. Človek, ktorý zdieľa genetický materiál so svojim avatarom, sa s ním môže spojiť a ovládať ho, zatiaľ čo jeho vlastné telo „spí“. Vytvorenie týchto avatarov bolo finančne veľmi náročné.

Porovnanie veľkosti fiktívnej exoplanéty Polyfémos s planétou Jupiter v Slnečnej sústave

Jake Sully (Sam Worthington) je bývalý mariňák, ktorý ešte na Zemi ochrnul od pása nadol. Jeho brat-dvojča bol vedec pracujúci na programe Avatar. Keď Jakeovho brata zabijú, Jake preberá jeho miesto, pretože jeho DNA je kompatibilná s bratovým avatarom. Dr. Augustinová nie je nadšená Jakeovým príchodom, lebo nie je trénovaným vedeckým výskumníkom, nemá žiadne vedomosti o kultúre Na'vi, neovláda ich jazyk a nikdy žiadneho avatara neobsluhoval. Tím výskumníkov ho prijíma do programu: nie ako vedca, ale ako člena ich ochranky.

James Cameron uvádza film na Comic-Cone 2009 v San Diegu

Kým Jake doprevádza Dr. Augustinovú a vedca Norma Spellmana (Joel David Moore) v džungli, skupinu napadne Thanator, veľmi nebezpečná miestna divoká šelma. Jake ostane po divokej naháňačke odrezaný od ostatných, čo ich prinúti ponechať ho v džungli cez noc. Jake sa pokúša prežiť v tele avatara vyhýbajúc sa nebezpečným stvoreniam v nočnej džungli. Práve to pritiahne pozornosť ženy z Na'vi klanu Omaticaya zvanej Neytiri (Zoe Saldañová), ktorá ho zachráni. Keď ju začne trápiť Jakeova ľahkomyseľnosť, zbadá, že naňho prilietajú lietajúce semená z posvätného stromu domorodcov a vysvetlí si to ako spirituálny odkaz od Eywy. Zoberie Jakea do Stromu Na'vi, sídla jej kmeňa. Na'vi sa rozhodnú, že naučia Jakea ich spôsob života.

Plukovník Miles Quaritch (Stephen Lang) prikáže Jakeovi získať si dôveru tohto kmeňa Na'vi a dáva mu tri mesiace na to, aby ich presvedčil k opusteniu Stromu, ich domova, ktorý sa nachádza nad veľkými náleziskami unobtania. Ako sa Jake učí spôsobom Na'vi, dostane sa na rozmedzie medzi technicky vyspelých ľudí zo Zeme a svoju lásku ku kultúre Na'vi. Ako súčasť zasvätenia do ich kmeňa, Jake skrotí lietajúce zviera Banshee. Kým lieta s Neytiri, zaútočí na nich Toruk, okrídlený predátor, obávaný a uctievaný všetkými Na'vi. Neytiri vysvetľuje Jakeovi, že v minulosti iba piati Na'vi skrotili Toruka a tí, ktorí ho ovládnu, môžu zjednotiť všetky klany Na'vi.

Jake je úspešne zasvätený a stáva sa súčasťou kmeňa. Neytiri a Jake sa do seba zamilujú, napriek závisti Tsu'Teya (Laz Alonso), budúceho dedičného náčelníka, ktorý bol vybraný byť Neytiriným manželom. Jake si plány ľudí zaútočiť na Na'vi keď neodídu po dobrom necháva pre seba, no keď sa už dostane na hranicu udržania tajomstva, buldozér takmer zabije Jakea a Neytiri. Jake žiada ľudí o viac času na presvedčenie Na'vi, aby odišli a opustili Strom, no plukovník Quaritch ukazuje videoblog, kde Jake hovorí, že Na'vi nikdy neodídu a Parker Selfridge následne prikazuje útok na Strom.

Jake prosí o ďalšiu šancu presvedčiť ich a dostane na to od Selfridgea jednu hodinu. Keď odhalí svoju misiu ostatným Na'vi, títo sa cítia byť zradení a odsúdia jeho aj Dr. Augustinovú na smrť. Ľudia pod Quaritschovým vedením zničia Strom, pričom zabijú Eytucana (Wes Studi), náčelníka kmeňa a Neytirinho otca. Jake a jeho spolupracovníci sú zadržaní. Trudy Chaconová (Michelle Rodriguez), pilotka, ktorá je znechutená vzniknutým násilím, im pomôže utiecť z ich cely, no Dr. Augustinovú počas úteku z ľudskej základne postrelí a vážne zraní plk. Quaritch. Jake sa rozhodne, že je iba jedna možnosť, ako opäť získať dôveru u Na'vi a skrotí Toruka, čím si u nich získa rešpekt. Prosí Mo'at (C. C. H. Pounderová), spirituálnu vodkyňu klanu, aby uzdravila Dr. Augustinovú. Počas obradu sa pokúsia premiestniť jej vedomie do jej avatara, no Dr. Augustinová zomiera kvôli rozsiahlym zraneniam a jej vedomie je prenesené cez Strom duší len do Eywy.

Vznášajúce sa pohorie Aleluja na Pandore bolo inšpirované čínskym pohorím Huang Shan

Jake následne vyzve s pomocou Neytiri a Tsu'Teya klan Omaticaya k odporu a stáva sa vojnovým náčelníkom kmeňa. Zhromaždí tisícky Na'vi z ostatných klanov na súboj proti ľudským silám. Plukovník Quaritch, ktorý vidí, že množstvo Na'vi sa zväčšuje, nariaďuje preventívny útok na zničenie Stromu duší, centra náboženstva a kultúry Na'vi. Ak ho ľudia zničia, Na'vi budú príliš demoralizovaní, aby mohli odolávať ľudskému dobývaniu Pandory. Jake sa modlí k Eywe, aby pomohla Na'vi v nadchádzajúcom rozhodujúcom meraní síl. Jake s priateľmi vytvorí obranný plán rátajúci s využitím znalostí terénu a skutočnosti, že elektronika ľudí je v pohorí Haleluja rušená, no proti technologickej prevahe ľudí tento nemá šancu na úspech a protiútok domorodcov je odrazený s veľkými stratami na obidvoch stranách a Tsu'Tey, Trudyová a Normov avatar sú zabití. Keď sa zdá byť všetka nádej stratená, pandorská divá zver zaútočí na ľudí a premôže ich. Neytiri si to vysvetlí ako Eywino vypočutie Jakeovej prosby. Plukovník Quaritch nariaďuje bombardovanie Stromu duší, no Jake zničí raketoplán, ktorý mal tento rozkaz vykonať a neskôr zneškodní aj Quaritchovu bojovú loď.

Plukovník Quaritch sa v poslednej chvíli zachráni a utečie do bojového AMP robota. V džungli nájde kontajner, v ktorom je Jake ovládajúci svojho avatara a zaútočí naň, v snahe ho zabiť. Poškodí ho a Jakea vystaví toxickej atmosfére Pandory. Neytiri ho počas jeho súboja s Jakeom zabije, zachráni Jakea a po prvýkrát vidí jeho ľudskú podobu.

Ľudia sú vyhnaní z Pandory, kým Jake a jeho priatelia tam zostávajú. Jake nosí znak vodcu klanu Omaticaya čo naznačuje, že sa stal novým vodcom po Tsu'Teyovi. Film končí počas obradu trvalého prenesenia Jakeovej mysli do jeho avatara.

Herci a postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Fiktívny svet Avataru

Ľudia[upraviť | upraviť zdroj]

Michelle Rodriguez a Stephen Lang počas transportu na lietadlovú loď USS Dwight D. Eisenhower, Červené more, 27. január 2010
  • Sam Worthington ako desiatnik Jake Sully, hlavný filmový protagonista, je ochrnutý bývalý mariňák ktorý sa stane súčasťou programu Avatar. Režisér James Cameron si ho vybral po celosvetovom hľadaní mladých relatívne neznámych hercov, ktorí mu mali pomôcť udržať rozpočet pri zemi.[7] Worthington žil v čase výberu v aute[8] a konkurzu sa musel zúčastniť dvakrát, keď štúdio na prvý raz nesúhlasilo s Cameronovým výberom.[9] V zmluve súhlasil s účinkovaním v ďalších prípadných dieloch.[10]
  • Sigourney Weaverová ako Dr. Grace Augustinová, astrobiologička a hlava programu Avatar. Je Jakeovou mentorkou a zasadzuje sa za mierové vzťahy s Na'vi, založila pre nich školu, kde sa učili anglicky.[11] Kvôli tejto filmovej roli si Weaverová zafarbila vlasy na červeno.[12] Jej postava sa pôvodne mala volať "Shipleyová", čo mala byť spomienka na postavu, ktorú hrala v sérii filmov (vrátane filmu Votrelci, ktorý tiež režíroval James Cameron).[13] Weaverová ale povedala, že jej postava sa bude volať Augustinová, keďže je "veľmi idealistická".[14]
  • Michelle Rodriguez ako Trudy Chacónová, bojová pilotka námornej pechoty ktorá pomáha vedcom v programe Avatar. Cameron si ju vybral potom, ako ju videl vo filme Girlfight.[15]
  • Giovanni Ribisi ako Parker Selfridge, riaditeľ korporácie pre ťažobnú činnosť RDA, jeden z hlavných filmových antagonistov.[16]
  • Joel David Moore ako Norm Spellman, antropológ,[17] ktorý študuje rastliny a prírodu v programe Avatar. Príde na Pandoru spolu s Jakeom Sullym a tiež riadi svojho avatara. Aj keď mal pôvodne riadiť diplomatický styk s Na'vi, jeho úlohu preberie Jake, keď si medzi nimi získa veľký rešpekt.
  • Stephen Lang ako plukovník Miles Quaritch, veliteľ žoldnierov zo Zeme pôsobiacich ako ochranka ťažobnej spoločnosti, starajúcej sa o ochranu jej záujmov, zamestnancov, vybavenia a obranu ľudskej základne. Snaží sa vyhnať Na'vi z ich domovov, čím pôsobí ako hlavná záporná postava. Lang sa už predtým neúspešne uchádzal o rolu v Cameronovom filme Votrelci v roku 1986, režisér naňho nezabudol a obsadil ho v Avatare.[15]
  • Dileep Rao ako Dr. Max Patel, vedec, ktorý pracuje v programe Avatar.[18]

Na'vi[upraviť | upraviť zdroj]

  • Zoe Saldaña ako Neytiri, hlavná filmová ženská protagonistka z Na'vi, princezná klanu Omaticaya, ktorý je pre dej najdôležitejší a ktorá je zaľúbená do Jakea.[19] Výsledná vizuálna podoba jej postavy, jej pohyby a mimika jej tváre, rovnako ako všetkých hercov hrajúcich Na'vi, bola vytvorená pomocou počítačovej grafiky, potom ako bola zaznamenaná a prevedená do digitálnej podoby.[20] Saldana sa tiež vyjadrila, že by chcela účinkovať aj v ďalších častiach.[21]
  • C. C. H. Pounderová ako Mo'at, duchovná vodkyňa klanu Omaticaya a manželka vodcu klanu Eytucana.[22]
  • Laz Alonso as Tsu'tey, dedič náčelníctva v kmeni a Neytirin bývalý snúbenec.
  • Wes Studi ako Eytucan, náčelník klanu Omaticaya, Neytirin otec a Mo'atin partner.

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Hudba a soundtrack[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Avatar: Music from the Motion Picture

Skladateľ James Horner skomponoval soundtrack k filmu, bola to jeho tretia spolupráca s Cameronom po filmoch Votrelci a Titanic.[23] Horner nahrával časti albumu s malým zborom, ktorý spieva v jazyku Na'vi, už v marci 2008.[24] Tiež spolupracoval s etnomuzikologičkou Wandou Bryantovou, aby vytvoril hudobný štýl pre mimozemskú rasu.[25] Prvé nahrávanie bolo plánované na jar 2009.[26] Horner zložil soundtrack ako dva rôzne albumy spojené do jedného. Najprv urobil album, ktorý odráža hudbu Na'vi a potom ho skombinoval s iným, "tradičným" soundtrackom z filmu. Britská speváčka Leona Lewis bola vybraná na naspievanie titulnej piesne k filmu, nazvanej "I See You". Sprievodný videoklip, ktorý režíroval Jake Nava, mal premiéru 15. decembra 2009 na sociálnej sieti MySpace.[27]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Patten, D. Avatar's True Cost -- and Consequences [online]. The Wrap, December 3, 2009, [cit. 2009-12-12]. Dostupné online.
  2. Box Ofice Mojo: Avatar
  3. Avatar takes $27 million in its first day (po anglicky)
  4. Avatar leads box office, despite blizzard (po anglicky)
  5. Najziskovejšie filmy podľa portálu Box Office Mojo (po anglicky)
  6. James Cameron plánuje trilógiu Avataru, povedal režisér v televízii MTV (po anglicky)
  7. Conan O'Brien. The Tonight Show with Conan O'Brien (Season 1, Episode 169) [online]. Hollywood, CA: NBC, Hulu, 2009. Dostupné online.
  8. Kevin Williamson. Paraplegic role helps Worthington find his feet [online]. lfpress.com, [cit. 2010-01-01]. Dostupné online.
  9. Jeff Jensen. Great Expectations (page 2) [online]. Entertainment Weekly, 2007-01-10, [cit. 2010-01-17]. Dostupné online. Archivované 2011-10-17 z originálu.
  10. This week's cover: James Cameron reveals plans for an 'Avatar' sequel [online]. Entertainment Weekly, 2010-01-14, [cit. 2010-01-24]. Dostupné online.
  11. Clint Morris. Sigouney Weaver talks Avatar [online]. Moviehole.net, 2007-08-02, [cit. 2007-08-02]. Archivované na [1]. Dostupné online.
  12. Ryan Stewart. Exclusive: Sigourney Weaver Looks to the Future. Premiere, 2008-02-21. Dostupné online [cit. 2008-02-21]. Archivované 2008-05-29 z originálu.
  13. Things We've Learnt. Empire, 2008-02, s. 27.
  14. Shawn Adler. Sigourney Weaver's Avatar Character Mirrors James Cameron, Actress Says [online]. MTV Movies Blog, 2008-02-27, [cit. 2008-02-28]. Dostupné online.
  15. a b Anne Thompson. Lang, Rodriguez armed for Avatar. Variety, 2007-08-02. Dostupné online [cit. 2007-08-03].
  16. Leslie Simmons. Avatar has new player with Ribisi. The Hollywood Reporter, 2007-09-21. Dostupné online [cit. 2007-09-21].
  17. Amazon.com James Cameron's Avatar RDA Norm Spellman Action Figure (See Product Description)
  18. Lewis Bazley. Drag Me to Hell Review [online]. inthenews.co.uk, 2009-05-25, [cit. 2009-06-02]. Dostupné online. Archivované 2009-06-11 z originálu.
  19. Detailed Summary of Avatar Scriptment: https://web.archive.org/web/20080512233727/http://jamescameron.blogspot.com/2007/02/avatar-scriptment-summary-review-and.html
  20. Thompson Anne. "Titanic" director sets sci-fi epic for '09 [online]. Reuters, 2007-01-09, [cit. 2009-12-26]. Dostupné online.
  21. 20th Century Fox. Cameron's Avatar Starts Filming in April [online]. ComingSoon.net, 2007-01-09, [cit. 2009-10-10]. Archivované na [2]. Dostupné online. Archivované 2008-08-22 z originálu.
  22. IGN Staff. Pounder Talks Avatar [online]. 2007-04-30, [cit. 2009-12-25]. Dostupné online.
  23. Fox confirms Horner on Cameron's 'Avatar' [online]. [Cit. 2010-01-25]. Archivované na [3]. Dostupné online.
  24. Dorey, Jim. Na'vi Alien Language Incorporated In Avatar Music Soundtrack [online]. MarketSaw Blog, 2008-04-02, [cit. 2008-04-21]. Archivované na [4]. Dostupné online.
  25. Lucas, Ann. Alumni News [PDF]. UCLA Department of Ethnomusicology, jeseň 2007, [cit. 2008-07-24]. Dostupné online.
  26. Carlsson, Mikael. Upcoming Film Scores: Top-10 Most Anticipated Scores of 2009 [online]. IMDb News, 2009-01-07. Archivované na [5]. Dostupné online.
  27. Fukushima, Glenn. Atlantic Unveils "AVATAR: MUSIC FROM THE MOTION PICTURE"; Official Companion Album to James Cameron's Upcoming Epic Adventure Features Music Composed & Conducted by Oscar®-Winner James Horner, Plus "I See You (Theme From Avatar)," Performed by Leona Lewis [online]. marketwire, 2009-11-16, [cit. 2009-11-22]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]