Awkwafina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Awkwafina
Celé menoNora Lum
Narodenie 2. jún 1988 (35 rokov)
New York, New York, USA
Povolanieherečka, komička, producentka raperka
Roky pôsobenia2011 – súčasnosť

Awkwafina, vlastným menom Nora Lumová (angl. Nora Lum; * 2. jún 1988, New York, New York, USA) je americká herečka, komička, producentka a raperka, ktorá sa preslávila v roku 2012 piesňou „My Vag“ prostredníctvom internetovej stránky youtube. Od roku 2020 uvádza vlastný seriál Awkwafina Is Nora from Queens, v ktorom hrá hlavnú postavu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Awkwafina sa narodila do americkej rodiny, v ktorej jej otec mal čínsky pôvod a matka pochádzala z Južnej Kórei. Do spojených štátov emigrovali v roku 1972.

Jej matka zomrela na pľúcnu hypertenziu, keď mala Awkwafina štyri roky a vychovával ju jej otec a starí rodičia.

Awkwafina rapuje od svojich trinástich rokov. V roku 2012 jej pieseň "My Vag" sa stala populárnou na internetovej stránke youtube. Pôsobila tiež ako DJ v niektorých baroch v New Yorku. V roku 2016 sa stala súčasťou dokumentárneho filmu s názvom Bad Rap, ktorý mal premiéru na Filmovom festivale Tribeca. Dokument je predovšetkým zameraný na ázijko-amerických raperov.

V roku 2019 hrala v komédií The Farewell. Za svoj herecký výkon získala cenu Zlatý glóbus. Tým sa zároveň stala prvou herečkou ázijského pôvodu, ktorá vyhrala cenu Zlatý glóbus v ktorejkoľvek filmovej kategórii. V tom istom roku si zahrala postavu Ming Fleetfoot vo filme Jumanji: The Next Level.

Podieľa sa na produkcií seriálu Awkwafina Is Nora z Queensu, kde zároveň hrá aj hlavnú postavu. V roku 2021 prepožičala svoj hlas postave Sisu, v animovanom filme Raya a posledný drak.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Awkwafina na anglickej Wikipédii.