Búdkoviansky potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Búdkoviansky potok
potok
Štát Slovensko Slovensko
Zdrojnica Unínska pahorkatina
Ústie Chvojnica
Dĺžka 6,5 km
Povodie Povodie Moravy
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-13-02-088
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Búdkoviansky potok je potok na Záhorí, preteká územím okresu Skalica.[1] Je to ľavostranný prítok Chvojnice, má dĺžku 6,5 km a je tokom IV. rádu.

Pramení v Chvojnickej pahorkatine, v podcelku Unínska pahorkatina[2], pod kótou 262,9 m severne od obce Radimov v nadmorskej výške okolo 265 m n. m. Najprv tečie severozápadným smerom popri osade Búdkovany na pravom brehu a vstupuje do močaristého územia chráneného areálu Búdkovianskych rybníkov s dvoma vodnými plochami a porastom tŕstia. Ochraňuje sa refúgium vodnej a močiarnej fauny, z juhu ústi občasný prítok z oblasti Holíčskych dielov. Z rybníkov vyteká pri osade Gombár a ďalej pokračuje na sever, popod vrch Hrebeň (230,4 m n. m.), južne od mesta Holíč, kde sa stáča na východ. Preteká obcou Trnovec a na jej území sa v nadmorskej výške cca 177 m n. m. vlieva do Chvojnice.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-11-21]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-11-21]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-11-21]. Dostupné online.