Búrka mečov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Búrka mečov
A Storm of Swords

Autor G. R. R. Martin
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania USA
Dátum 1. vydania originálu 2000
ISBN 1. vydania originálu ISBN 0-553-10663-5
Literárny žáner fantasy
Slovenské vydania knihy

Búrka mečov je fantasy román z knižnej série Pieseň ľadu a ohňa od spisovateľa G. R. R. Martina. Predstavuje pokračovanie druhého dielu tejto knižnej série, Súboj kráľov. Stal sa predlohou tretej[1] a štvrtej[2] série seriálu Game of Thrones. V anglickom origináli vyšla kniha prvý raz v roku 2000,[3] vydanie slovenského prekladu sa uskutočnilo vo vydavateľstve Tatran v roku 2015 v dvoch zväzkoch.[4]

Dej románu rozpráva o občianskej vojne prebiehajúcej vo fiktívnej, stredovek pripomínajúcej ríši Sedem kráľovstiev a ďalšej hrozbe pre toto kráľovstvo formujúcej sa na ďalekom severe. O vládu nad fiktívnou ríšou Sedem kráľovstiev si nárokovalo niekoľko kandidátov. Jeden z nich je mŕtvy, vojna medzi zvyšnými však neustáva. Na Železnom tróne momentálne sedí Joffrey Baratheon, ktorý naň nemá nárok. Jeho protivník Robb Stark postupne prichádza o spojencov, ďalší kandidát na trón, Stannis Baratheon, po porážke zbiera nové sily a Daenerys Targaryenová pre seba získava armádu na dobytie ríše, ktorej pred šestnástimi rokmi vládol jej otec.

Búrka mečov je známa smrťou množstva významných postáv, ktoré sa v deji vyskytovali od začiatku série. Na román nadväzuje štvrtý diel série, Hostina pre vrany.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Siedmim kráľovstvám vládne Joffrey Baratheon s regentkou, svojou matkou Cersei. Najmocnejším mužom na dvore je však Cersein otec Tywin, ktorého armáda spolu s armádou Macea Tyrella zachránila hlavné mesto pred Stannisovým útokom.

Chystá sa veľkolepá svadba Joffreyho s Margaery Tyrellovou, Maceho dcérou. Cersein brat, trpaslík Tyrion, sa pomaly zotavuje zo zranení, ktoré utŕžil v bitke, a zistí, že oslabla jeho pozícia na kráľovskom dvore, ako aj počet jeho ochrancov. Je nútený oženiť sa so Sansou Starkovou a žiť s ňou v nešťastnom manželstve. Z Dornu navyše prichádza nová hrozba v podobe pomstychtivého princa Oberyna. Kráľovská svadba skončí vraždou, z ktorej je Tyrion krivo obvinený. Hrozí, že zinscenovaný súd skončí jeho popravou.

Robb Stark na bojovom poli doteraz vyhrával, no jeho armáda sa začína rozpadať. Spojenci Karstarkovci ho opustili, pretože Robbova matka Catelyn prepustila vzácneho väzňa, Jaimeho Lannistera, kráľovninho brata. Keď Robb dobyl hrad Westerlingovcov, vazalov Lannisterovcov, zamiloval sa do mladej Jeyne Westerlingovej. Potom, ako ju pripravil o česť, považoval za svoju povinnosť si ju vziať. Dôsledkom toho si však rozhneval mocných a početných Freyovcov, pretože sľúbil, že sa ožení s jednou zo žien rodu Freyovcov. Freyovci Robbovi navonok odpustia, no pripravia mu krvavú pomstu.

Arya Starková vedie svojich dvoch kamarátov na úteku z Harrenovej tvrdze. Pokúša sa dostať do Riavokrutu, hradu jej dedka. Skupinka je však znova zajatá a Arya odhalí svoju totožnosť. Stáva sa predmetom záujmu rozličných ľudí, ktorí za ňu chcú dostať výkupné.

Sansa Starková v deň Joffreyovej svadby za pomoci sera Dontosa ujde z hradu. Zistí však, že celý plán vymyslel Petyr Baelish, bývalý nápadník jej matky a súčasný snúbenec jej tety. Petyr ju dovedie na hrad Orlie hniezdo, kde jej teta Lysa nie je zo Sansinej prítomnosti potešená. A ešte menej je potešená, keď vidí Baelishov záujem o ňu. Lysa sa vyhráža Sanse smrťou, je to však ona, kto umrie.

Davos Morský prežil bitku o Kráľov prístav, je však zdrvený smrťou svojich štyroch synov. Viní z nej Melisandru, ktorú má v úmysle zabiť. Tá ale jeho čin predvída a nechá ho uvrhnúť do žalára. Namiesto trestu však Davosa čaká funkcia pobočníka kráľa. Melisandra prekľaje všetkých troch nelegálnych uchádzačov o trón v Západozemí a oni skutočne začnú jeden po druhom umierať.

Jaime putuje s bratrancom Cleosom a svojou väzniteľkou Brienne do Kráľovho prístavu. Jaime neustále myslí na to, ako Brienne utiecť, no súčasne rastie jeho úcta voči nej, keď vidí, ako si vie poradiť s nebezpečenstvom. Cleos však umiera a Jaimeho s Brienne chytia veľmi nebezpeční banditi Chrabrí kumpáni. Ich vodca, Vargo Hoat, nechá Jaimemu odťať pravú ruku. V dôsledku infekcie Jaime skoro zomrie, ale na Harrenovej tvrdzi ho majster Roosa Boltona zachráni. Roose Bolton, hoci (oficiálne) slúži Starkovcom, pošle Jaimeho do Kráľovho prístavu. Po jeho návrate však veci nie sú také, ako si predstavoval.

Jon Snow za Múrom medzi divochmi vnútorne bojuje medzi cťou a prísahou, ktorú zložil pri vstupe do Nočnej hliadky, a príkazom Qhorina Polrukého, aby urobil všetko, čo po ňom Divosi požadujú. Jeho úlohou je zistiť, čo Divosi chystajú a po čom pátrajú. Stretáva sa s vodcom divochov, Mancem Nájazdníkom. Po dlhom zvádzaní napokon neodolá divošskej dievčine Ygritte, do ktorej sa zamiluje. Spolu s ňou aj ďalšími divochmi prelezú cez Múr. Keď od neho však divosi chcú, aby zabil nevinného bezbranného človeka, utečie späť na Čierny hrad. Na ten neskôr zaútočia divosi a Ygritte pri útoku umrie. Jonovi podobne, ako nedôverovali divosi, nedôverujú už ani vlastní muži, ktorí ho nepovažujú za špióna, ale za skutočného zbeha.

Rozsiahla výprava za Múr vedená veliteľom Nočnej hliadky, Jeorom Mormontom, bola napadnutá Inými. Samwell Tarly bol jeden z mála, ktorí prežili. Dokonca zistil, že Iných možno okrem ohňa zabiť aj obsidiánom. Keď zvyšok preživších nočnej hliadky dosiahne Krasterovu pevnosť, muži sa vzbúria proti veliteľovi a zabijú ho. Samwell utečie spolu s čerstvou rodičkou Fialkou a jej novorodeniatkom. Fialka je mladé dievča, ktorému prisľúbil v minulosti pomoc.

Daenerys Targaryeonová sa so svojimi Dothrakmi a drakmi priplaví do otrokárskeho mesta. Voči otrokárom sa rozhodne hrať nečestnú hru. Kúpi si od nich armádu eunuchov, tzv. Nepoškvrnených, a prikáže im vyvraždiť bývalých pánov. Potom putuje ďalšími otrokárskymi mestami, aby ich postupne oslobodzovala.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MARTIN, George R. R.. Season Three [online]. 11 April 2012. Dostupné online. Archivované 2012-04-14 z originálu.
  2. ELAVSKY, Cindy. Celebrity Extra [online]. King Features, January 19, 2014, [cit. 2014-04-22]. Dostupné online.
  3. MILLER, Faren. Locu Online Reviews: A Storm of Swords (August 2000) [online]. November 2000. Dostupné online. Archivované 2013-11-09 z originálu.
  4. Martinus. Dostupné online.
  • MARTIN, George R. R. Bouře mečů. Preklad Hana Březáková. 1. vyd. Časť 1. Praha : Talpress, 2003. 590 s. ISBN 9788071974956.