BVP-M2 SKCZ

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

BVP-M2 SKCZ je slovensko-česká verzia modernizovaného bojového vozidla pechoty BVP-2 predstavená na vojenskej výstave IDET 2013.

Plán modernizácie[upraviť | upraviť zdroj]

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky predstavilo na veľtrhu IDET 2013, v Brne, nový program pre modernizáciu obrneného bojového vozidla pechoty BVP-2, miestnej produkcie ruskej výroby BMP-2. Modernizované bojové vozidlo pechoty bolo navrhnuté a vyrobené v rámci spoločného projektu spoločností VOP Trenčín, a. s., EVPÚ, a. s. Nova Dubnica (Slovensko) a EXCALIBUR ARMY s. r. o. (Česko). Jedná sa o komplexnú modernizáciu bojového vozidla pechoty, ktorá eliminuje niektoré nedostatky pôvodných vozidiel. Otvorená koncepcia umožňuje osadenie ďalších položiek podľa potreby zákazníka. Táto komplexná modernizácia predĺži životnosť modernizovaných strojov na ďalších 20 rokov. Takto modernizované vozidlo nakoniec nesplnilo požiadavky Ozbrojených síl SR a neprešlo cez vojskové skúšky.

Technické údaje[upraviť | upraviť zdroj]

BVP-M2 SKCZ je vybavené novou balistickou ochranou, vrátane vnútornej protičrepinovej vložky, ktorá poskytuje úroveň ochrany Level 2 STANAG 4569. Inštalovateľný pancier, ktorý je k dispozícii má zvýšiť ochranu až do úrovne 3 alebo 4. Taktiež tu je možnosť na vozidlo namontovať lištu, ktorá slúži na ochranu vozidla proti zbraniam typu RPG. Vozidlo je tiež chránené pred protitankovými mínami explodujúcimi pod pásmi na úrovneň 2a a úroveň 1 pod trupom vozidla. Vnútorný priestor vozidla je pohodlnejší a umožňuje dlhodobú prepravu posádky a vojakov. K dispozícii sú tiež jednotlivé sedadlá, ktoré nie sú namontované na podlahu čo poskytuje lepšiu ochranu proti výbuchom. Štandardné vybavenie nového BVP-M2 SKCZ zahŕňa moderný protipožiarny systém v motorovom priestore a protipožiarny systém v priestore posádky a vojakov. Pôvodná pohonná jednotka je nahradená novou ktorá poskytuje vyšší výkon pre zaistenie lepšej ovládateľnosti a dynamických vlastností vozidla aj napriek jeho vyššej hmotnosti. BVP-M2 SKCZ je osadený diaľkovo ovládanou zbraňovou stanicou Turra 30 vyzbrojenou 30 mm kanónom, 7,62 mm resp. 12,7 mm koaxiálnym guľometom, protitankovým navádzaným raketovým systémom a zadymovacími granátmi, schopnými pokryť dymom priestor pred vozidlom v rozpätí 120°.

Dvojosý gyroskopický stabilizátor paľby RCWS výrazne zlepšíl palebnú účinnosť aj pri jazde. Hlavné komponenty RCWS sú chránené proti poškodeniu. Pozorovacie a zameriavacie prístroje pre veliteľa a strelca sú schopné odhaliť ciele cez deň alebo v noci a za zníženej viditeľnosti. Veliteľ môže použiť nezávislý panoramatický optoelektronický systém pre pozorovanie.

Stanice veliteľa a sú umiestnené v prednej časti bojového vozidla pod zbraňovým systémom. Veliteľ a strelec môže plne ovládať pomocou RCWS podporu systému riadenia paľby s integrovaným BMS (Battle Management System).

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky očakávalo, že koncom roku 2013 pôjdu vozidlá do výroby a následne ďalší rok, mali byť prvé vozidlá zavedené do Ozbrojených síl SR. Avšak vozidlo BVP-M2 SKCZ „Šakal“ neprešlo vojskovými skúškami, ktoré preukázali, že takto radikálnu prestavbu už podvozok konštrukcie BMP nezvládne. Vozidlo bolo preťažené, v teréne mu chýbal dostatok výkonu a na terénnych nerovnostiach praskali torzné tyče. OS SR odmietli BVP-M2 SKCZ prevziať do výzbroje.