Bagaceratops

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bagaceratops
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Bagaceratops rozhdestvenskyi
Maryańska a Osmólska, 1975
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Bagaceratops patril medzi pomerne primitívne rohaté dinosaury (Ceratopsia) z čeľade Bagaceratopsidae. Žil v období vrchnej kriedy (pred približne 80 až 75 Ma) v polopúštnej krajine vtedajšej centrálnej Ázie. Jeho jediným druhom je Bagaceratops rozhdestvenskyi.[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Lebka.

Bol to malý, iba meter dlhý štvornohý bylinožravec. Tento malý dinosaurus trocha pripomínal vyspelejší rod Protoceratops, mal však o niečo kratší a hranatejší kostený golier, pričom hlavu mal vybavenú kosteným nosným hrboľom s užšou základňou.

Nálezy[upraviť | upraviť zdroj]

Bagaceratops je známy z pozostatkov približne dvoch desiatok jedincov čo naznačuje, že išlo o hojného tvora. Prvé fosílie Bagaceratopsa boli nájdené v púšti Gobi poľsko-mongolskou expedíciou v 70. rokoch 20. storočia. Bagaceratops je známy podľa piatich kompletných a dvadsiatich neúplných lebiek (najdlhšia z nich meria na dĺžku 17 cm).

Klasifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Bagaceratops patrí medzi rohaté dinosaury (Ceratopsia), skupinu bylinožravých dinosaurov s papagájovitými zobákmi, ktoré sa vyskytovali v Severnej Amerike a Ázii počas obdobia vrchnej kriedy, ktorá skončila zhruba pred 65 miliónmi rokov.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Rovnako ako všetky ostatné rohaté dinosaury, aj Bagaceratops bol bylinožravec. Keďže krytosemenné rastliny boli ešte v tomto období menej hojné ako dnes, je možné, že sa tento dinosaurus živil relatívne hojnými papradinami, cykasmi a ihličnanmi. Svojim silným zobákom bol schopný obštipkávať aj silné konáre a výhonky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. DODSON, P., BRITT, B., CARPENTER, K., FORSTEROVÁ, C. A., GILLETTE, D. D., NORELL, M. A., OLSHEVSKY, G., PARRISH, J. M. a WEISHAMPEL, D. B.. The Age of Dinosaurs. 2. vyd. Berkeley : Publications International, LTD.. ISBN 0-7853-0443-6. Kapitola Bagaceratops, s. 132.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Bagaceratops [online]. Dr. Ken Hooper Virtual Natural History Museum, [cit. 2011-10-17]. Dostupné online. (anglický)