Ballybay

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ballybay

Ballybay (ír. Béal Átha Beithe)[1] je malé mesto v severovýchodnej časti Írska, v grófstve Monaghan. Žije tu 401 obyvateľov (2006), spolu s predmestiami 1 217 obyvateľov.

Leží v centrálnej časti grófstva, na západnom brehu jazera Lough Major a na rieke Dromore, v nadmorskej výške 61 m n. m. Nachádza sa na križovatke regionálnych ciest R162, R180 a R183. Najbližšími mestami sú Castleblayney (12 km na východ), Monaghan (12 km na SSZ), Cootehill (16 km na juhozápad), Shercock (17 km na juh) a Clones (24 km na ZSZ).

Mesto vzniklo v 18. storočí a bolo strediskom spracovania ľanu. Miestny Market House bol dokončený v roku 1848. Od roku 1870 tu pracuje mestská rada (Town Council). 1. januára 1921 tu pri strete s IRA zahynul policajt a civilista, traja ľudia boli zranení.

V súčasnosti mesto dynamicky rastie, stáva sa strediskom cestovného ruchu, v r. 2006 bol znovuotvorený hotel Riverdale a jazero Lough Major slúži k rybolovu.

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Béal Átha Beithe/Ballybay [online]. Government of Ireland - Department of Arts, Heritage and the Gaeltacht and Dublin City University. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ballybay

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]