Balneário Camboriú

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Balneario Camboriú)
Balneário Camboriú
(Município de Balneário Camboriú)
obec
Panoráma mesta
Vlajka
Erb
Štát Brazília Brazília
Súradnice 20°19′8″J 40°20′16″Z / 20,31889°J 40,33778°Z / -20.31889; -40.33778
Rozloha 46 km² (4 600 ha)
Obyvateľstvo 108 107 (2010) [1]
Hustota 2 350,15 obyv./km²
Poloha v štáte Santa Catarina
Poloha v štáte Santa Catarina
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Balneário Camboriú (v preklade kúpele Camboriú) je mesto a obec (município) v južnej Brazílii v štáte Santa Catarina.

Je to hlavné letovisko štátu Santa Catarina. Mesto, so strmými svahmi v pozadí, je populárne v celej južnej Amerike. Hlavná trieda má názov Avenida Atlântica (Atlantic Avenue).

Balneário Camboriú je známe svojou lanovkou, ktorá spája pláže Balneário Camboriú a Laranjeiras. Tento plážový spôsob dopravy je svetový unikát.

Mesto sa nachádza 10 km od mesta Itajaí a 80 km severne od hlavného mesta Florianópolisu. Počet obyvateľov mesta, približne 108 000, sa počas letnej sezóny zvyšuje na 700 tisíc.

Do mesta vedie letecké spojenie prostredníctvom letiska Ministro Victor Konder International Airport v susednej obci a meste Navegantes.

Ilha das Cabras (Kozí ostrov) leží priamo oproti mestu a je príliš malý na to, aby tam žili stáli obyvatelia, počas noci je ale osvetlený.

Mesto má tiež sochu, podobnú soche Ježiša Krista Vykupiteľa (Cristo Redentor) v Rio de Janeiru, Cristo Luz, ale socha v Balneário Camboriú zobrazuje Ježiša s klobúkom so širokými okrajmi na ramene, kde je umiestnený reflektor, ktorý svieti na more. Cristo Luz je tiež v noci osvetlený, ale svetlami, ktoré menia pravidelne farebné odtiene.

Zaujímavosťou mesta sú paraglajdisti, ktorí pristávajú pozdĺž pláže, trasu začínajú v Praia dos Amores, 1 km na sever od mesta. Na západ od mesta je rieka Camboriú River, ktorá sa v strednej časti mesta vlieva do oceánu.

Mestu boli udelené práva obce (município) v roku 1964. V meste sa nachádza okolo 100 hotelov, a 1035 budov vo vyššom a strednom štandarde. Najteplejšími mesiacmi sú február a marec, keďže vo väčšine Brazílie zima v našom zmysle slova neexistuje, striedajú sa tu len obdobia sucha s obdobiami dažďov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]