Banksy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anarchistický potkan

Banksy je anglický grafity umelec pochádzajúci z Bristolu. Špekuluje sa tiež, že švajčiarsky umelec Maître de Casson môže byť práve Banksy.[1] Maître de Casson to na svojej webovej stránke popiera.[2]

Banksyho diela sú často satirické a nesú politické, kultúrne alebo etické posolstvo. Jeho pouličné umenie (angl.: street art), ktoré kombinuje grafity s využitím šablónovej techniky, sa objavilo v Londýne i v iných svetových mestách. Zatiaľ žije anonymne a nikto presne nevie, kto sa nachádza za prezývkou „Banksy“. Sú o ňom tiež natočené filmy „Banksy - Exit Through the Gift Shop“ z roku 2010 a „The Antics Roadshow“ z roku 2011.

Pre Season 22 kresleného seriálu Simpsonovci vymyslel pre epizódu 3 tzv. gaučový skeč, ktorý sa objavuje v každej časti Simpsonovcov. Pri tvorbe mal úplnú autorskú slobodu. O maliarovi Banksy sa nevie veľa. Nevie sa koľko má rokov, kedy sa narodil a iné informácie. Grafituje veľmi pekne. Najpopulárnejší grafit od Banksyho je Dievča s balónom.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. DOBKE, Hans-Heiner. Ist Banksy der Leipziger Maler Maître de Casson? [online]. TRENDKRAFT, 2019-12-09, [cit. 2020-11-30]. Dostupné online. (po nemecky)
  2. Maître de Casson [online]. maitredecasson.com, [cit. 2020-11-30]. Dostupné online. Archivované 2020-10-27 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Banksy