Barbarská generácia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Barbarská generácia je literárna skupina, ktorej tvorba prebiehala v ére 90. rokov 20. storočia a milénia. Jej tvorivú základňu predstavujú autori Ján Litvák, Andrijan Turan, Kamil Zbruž[1]. V roku 1998 k nim pribudol Robert Bielik[2]. Celkom prvým manifestom tejto skupiny bol v roku 1992 parodický text Kamila Zbruža Manifest Barbarskej generácie v časopise Fragment. Jeho zmyslom bolo definovať postoj členov skupiny voči svetu: nikomu nedôverovať a nikam nepatriť. Skupina sa manifestovala tiež v roku 1998 svojim zborníkom Barbar(u)ská ruleta, v ktorej sa nachádza Tichý manifest žiadajúci zbaviť literatúru posolstva. Nakoniec v časopise Dotyky v roku 2004 zverejnili tretí program skupiny. Kamil Zbruž o ňom hovorí ako o súradniciach vzbury proti konzumnej spoločnosti. Tieto súradnice boli paródiou na skutočnosť, ktorú podľa autora treba brať vážne.[1]

Diela skupiny, ktoré vydávala v období 90. rokovmilénia postupne odhaľovali literárny vkus jej autorov. Zaujímavým sa javí grungeová Samoreč Jána Litváka[3], dadaistická Oddychovka tiež Jána Litváka, Popolnočný med od Andrijana Turana[4], Sírius od Kamila Zbruža[5] ovplyvnený východnou filozofiou. Barbarská generácia vplávala do rieky slovenskej postmoderny vo forme ekletickej množiny rôznych prúdov v dielach jej členov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b HABDÁKOVÁ, Klaudia. Barbar o barbaroch [online]. Literárne informačné centrum Bratislava - Knižná revue, [cit. 2021-11-16]. Dostupné online.
  2. Robert Bielik [online]. Literárne informačné centrum Bratislava, [cit. 2021-11-17]. Dostupné online.
  3. Ján Litvák [online]. Literárne informačné centrum Bratislava, [cit. 2021-11-17]. Dostupné online.
  4. Andrijan Turan - diela [online]. Literárne informačné centrum, [cit. 2021-11-16]. Dostupné online.
  5. Kamil Zbruž [online]. Literárne informačné centrum Bratislava, [cit. 2021-11-17]. Dostupné online.