Baronet

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O rovnomennom nakladateľstve pozri Baronet (nakladateľstvo).
Odznak britského baroneta

Baronet je šľachtický titul, ktorý udeľuje výlučne britský panovník. Udeľuje sa dedične, vždy pre hlavu rodu, pričom titul zásadne dedí najstarší syn. Baronet nie je a nebol členom Snemovne lordov.

Titul zriadil Jakub I. v roku 1611, s cieľom zvýšiť kráľovské príjmy. Termín pochádza zo stredoveku, kedy označoval "malého baróna", teda šľachtica, ktorý stratil právo byť povolaný do Snemovne lordov, avšak zriedkavo sa udeľoval samostatne. Obnovenie titulu je spojené s Robertom Cottonom, ktorý objavil nobilitačné dokumenty Sira Williama de la Pole z roku 1340, v ktorých sa uvádzalo, že tento titul bol udelený za finančnú čiastku. Táto skutočnosť zaujala kráľa Jakuba I., ktorý bol vo finančných ťažkostiach, a tak začalo predávanie titulu.

Jakub I. ponúkol v roku 1611 titul "anglický baronet" 200 mužom. Každý z nich musel kráľovi zaplatiť náklady na tri roky žoldu pre 30 vojakov. Následne v tom istom roku vytvoril titul "írsky Baronet" s podobnými podmienkami. Karol I. v roku 1625 vytvoril titul "Baronet Nového Škótska" s cieľom podporiť kolonizáciu Nového Škótska. Po roku 1707 sa udeľoval titul "Baronet Veľkej Británie" a po roku 1801 titul "Baronet Spojeného kráľovstva".

V súčasnosti existuje asi 1 300 baronetov, pričom posledný udelený titul bol pre Denisa Thatchera, manžela Margaret Thatcherovej.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Burke 's peerage, baronetage & amp; knightage, Burke 's Peerage Ltd, London, 2003.
  • Gert Oswald, Lexikon der Heraldik, Leipzig, 1984

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Baronet na českej Wikipédii.