Beatrice Straightová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Beatrice Straight)
Beatrice Straightová
Celé menoBeatrice Whitney Straight
Narodenie 2. august 1914
Old Westbury, New York, USA
Úmrtie7. apríl 2001 (86 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1939 – 1991
ManželLouis Dolivet (1942 – 1949)
Peter Cookson (1949 – 1990)
Deti3

Beatrice Straightová (angl. Beatrice Whitney Straight; * 2. august 1914, Old Westbury, New York, USA – † 7. apríl 2001, Los Angeles, Kalifornia) bola americká herečka a držiteľka ceny Academy Awards v roku 1976 za film Network, v kategórií Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Ranný život

Beatrice Whitney Straight sa narodila do prominentnej americkej rodiny Whitneyových. Jej otec bol investičný bankár, diplomat a dôstojník americkej armády. Jej starý otec bol politik William Collins Whitney. Keď mala Straightová štyri roky, jej otec zomrel počas veľkej epidémie vo Francúzsku. V roku 1925 sa jej mama znovu vydala za britského agronóma Leonarda K. Elmhirsta. Straightová počas štúdia hrávala v amatérskych divadlách.

Kariéra

Straightová debutovala v roku 1939 na Broadwayi v hre The Possessed. Následne hrala v niekoľkých divadelných hrách, za ktoré dostala aj niekoľko ocenení, napríklad cenu Tony za hru The Crucible z roku 1953.

Navštevovala tiež Actors Studio, zhruba trikrát týždenne, kde jej spolužiakmi boli Marlon Brando či Sidney Lumet.

V roku 1976 hrala po boku herečky Faye Dunaway a Williama Holdena v dráme The Network, za ktorú získala Oscara. O rok neskôr sa objavila v dvoch častiach ako Hyppolita v seriály Wonder Woman.

Ako odborníčka na paranormálne javy Dr. Lesh hrala v prvej časti mysteriózneho hororu Poltergeist z roku 1982.

Osobný život

Staightová bola dvakrát vydatá. Prvý raz bol jej manželom Louis Dolivet. Manželstvo sa skončilo v roku 1949 a zostalo z neho jedno dieťa, syn Willard. Ten sa v roku 1952 utopil.

Jej druhé manželstvo bolo s hercom Petrom Cooksonom, s ktorým sa spoznala na Broadwayi, keď hrali v inscenácií Heiress. Manželstvo im vydržalo až do Cooksonovej smrti v roku 1990. Straightová s Cooksonom mala dve deti.

Úmrtie

Posledné roky svojho života trpela Straightová alzheimerovou chorobou. V roku 2001 zomrela na zápal pľúc v Los Angeles, vo veku 86 rokov. Je pochovaná na cintoríne Williama Henryho Lee v New Marlborough v štáte Massachusetts.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Beatrice Straight na anglickej Wikipédii.