Bebe Neuwirthová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bebe Neuwirth
Celé menoBeatrice Neurwith
Narodenie 31. december 1958 (65 rokov)
Princeton, New Jersey, USA
Povolanieherečka, speváčka, tanečníčka
Roky pôsobenia1980 – súčasnosť
ManželPaul Dorman (1984 - r. 1991)
Chris Calkins (od 2009)

Beatrice "Bebe" Neuwirth (* 31. december 1958, Princeton, New Jersey, Spojené štáty) je americká herečka, speváčka a tanečníčka.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Je dcérou matematika Leea Neuwirtha, ktorý prednášal na Princeton Univesity a jej matkou je maliarka a amatérska tanečnica Sydney Anne Neuwirth. Má staršieho brata Petra. V mladosti mala Neuwirthová problémy so zákonom, nakoľko bola krátko vo väzení za fajčenie marihuany.

Od piatich rokov navštevovala hodiny baletu. Jej snom bolo stať sa broadwayskou hudobnou tanečnicou. Po ukončení strednej školy navštevovala Juilliard School. Neskôr školu však dobrovoľne opustila.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1980 debutovala na Broadwayi. Neskôr sa objavila vo viacerých divadelných inscenáciách, z čoho v roku 1986 získala divadelné ocenenie Tony v muzikáli Sweet Charity, kde stvárnila hlavnú postavu. V roku 1996 si zahrala v muzikáli Chicago, ktorý jej priniesol doposiaľ najväčšiu divadelnú slávu. Jej herecký výkon bol ocenení viacerými divadelnými oceneniami.

Neuwirthová na predávaní cien Tony Awards (2019).

Objavila sa tiež vo štvrtej sérii televízneho seriálu Na zdravie, kde stvárnila psychiatričku Lilith Sternin. V desiatej a jedenástej sérii seriálu sa objavila v hlavnej úlohe. V seriáli sa jej postava vydala za psychiatra Frasera Cranea, ktorého stvárnil Kelsey Grammer. Neskôr účinkovala aj v televíznom seriáli Frasier, kde za svoj herecký výkon získala dve ocenenia Emmy Award.

V roku 1990 sa objavila po boku Andie MacDowell a Gérarda Depardieua, v romantickej komédii Zelená karta. V roku 1995 sa objavila v komédii Jumanji, po boku Robina Williamsa. V roku 1996 si zahrala v muzikáli Chicago, ktorý jej priniesol doposiaľ najväčšiu divadelnú slávu. Jej herecký výkon bol ocenení viacerými divadelnými oceneniami. Pripojila k hereckému obsadeniu ako Piper Laurie, Salma Hayek, Elijah Wood či Josh Hartnett vo filme Fakulta. V rovnakom roku sa objavila aj vo filme Celebrity.

V roku 2010 sa objavila v divadelnej inscenácii Rodina Addamsovcov, v divadle Broadway. V roku 2014 sa pripojila k natáčaniu televízneho seriálu Madam Secretary. Po štyroch sériách bez udania dôvodu seriál opustila. V roku 2021 sa objaví v televíznom seriáli Julia.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1984 sa vydala za Paula Dormana. Ich manželstvo skončilo v roku 1991. V roku 2009 sa vydala za režiséra, producenta a spisovateľa Chrisa Calkinsa. Neuwirthová nemá žiadne deti a je židovka.

Podporovala a pracovala pre niekoľko neziskových charitatívnych organizácií. Je milovníčkou zvierat.

Vo svojom voľnom čase sa venuje hrnčiarstvu, ktorému sa najskôr venovala na strednej škole.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bebe Neuwirth na anglickej Wikipédii.