Ben Matlock

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Benjamin "Ben" Leighton Matlock

Andy Griffith ako Benjamin "Ben" Leighton Matlock
Základné informácie
HerecAndy Griffith (v seriáli Matlock),
Steve Witting (v spomienkových častiach epizód seriálu Matlock)
Slovenský dabingLadislav Chudík,
Marián Slovák
Prvý výskytPilotná epizóda seriálu Matlock
Posledný výskytEpizóda "Murder-Two" seriálu Diagnóza vraždy
O postave
PrezývkaBen
Druh bytostičlovek
Povolanieprávnik, obhajca
RodinaCharlie Matlock (otec),
Charlene Matlock, Leanne MacIntyre (dcéry), Laura Miller (krstná dcéra)

Benjamin „Ben“ Leighton Matlock je fiktívna ústredná postava z televízneho seriálu Matlock. Postavu v seriáli stvárnil televízny herec Andy Griffith, ktorý sa značne podieľal na výrobe seriálu. V spomienkových epizódach The Dame (Dáma), 1991 a The Diner (Hosť v reštaurácii), 1993 mladého Matlocka hral herec Steve Witting.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Matlock je vychýrený, priateľský, trochu popudlivý obhajca v Atlante, štát Georgia. Za svoju prácu si pýta honorár $100,000. Je známy tým, že navštevuje miesto zločinu, aby objavil maličkosti, ktoré mohli byť prehliadnuté. Jeho domácky štýl práce – rád hrá na bendžo[1] doma aj v kancelárii alebo leští svoje topánky – korešponduje so zdravými a alternatívnymi teóriami v otázkach zločinu (zvyčajne vraždy). Napriek vysokým honorárom sa správa ako držgroš. Matlock má svojský zmysel pre módu (nosí hlavne sivé obleky).

Má od mladosti nenásytný apetít na hotdogy (vysvetlenie toho je v seriáli Diagnóza vraždy v epizóde „Murder-Two“ (Vražda č.2), čo bolo posledné vystúpenie Matlocka v televízii). V tejto epizóde Matlock obvinil Dr. Marka Sloana (Dick Van Dyke, hlavná postava seriálu) za to, že mu v roku 1969 odporučil katastrofálnu investíciu do 8-pásmových kaziet[2], v ktorej prišiel ako vysokoškolák o svoje úspory vo výške 5 000 dolárov, a preto musel nosiť lacné obleky a žiť na hotdogoch.

Príkladom jeho svojráznosti sú jeho obleky či topánky a s tým ich nakupovanie (15.epizóda 8.série The Temptation – Pokušenie). Matlock nosí iba svetlosivé obleky. Jeho dcéru Leanne napadne, žeby ju potešila kúpa nových oblekov pre Bena. Ben pri  nákupe všetky modely odmietal, napríklad kvôli vysokej cene. Musel si však kúpiť jeden čierny oblek za výhodnú cenu. Matlock je však natoľko na svoje obleky konzervatívny, že počas pojednávania mu vôbec tento nový čierny oblek nevyhovoval, necítil sa v ňom dobre, čo malo rušivý vplyv na jeho spôsob vypočúvania svedkov  a s nadšením sa vrátil do svojho svetlosivého typického obleku[3].

Ben Matlock pri vypočúvaní svedkov rád rozvíja svoje domnienky, teórie možných riešení prípadu namiesto  kladenia svedkom len otázky. Nedáva tým veľa možností svedkom a hlavne je tu možnosť ovplyvňovania poroty. Preto ho sudcovia často napomínajú, aby dával len otázky, držal sa veci a nerobil predčasné závery. Pritom samotný Ben Matlock je nedisciplinovaný a rozčúlený v úlohe svedka odpovedať na otázky len áno či nie alebo má problémy v úlohe obvineného (22.epizóda 1.série People vs. Matlock – Ľud vs. Matlock). To však neznižuje jeho brilantné právnické vystupovanie v prospech neviny tých, ktorých obhajuje.

Andy Griffith spočiatku nemal rád postavu Matlocka kvôli jeho samoľúbosti a šetrnosti[4]. Inšpiráciou pre postavu Bena Matlocka bol obhajca Bobby Lee Cook[5] z mesta Summerville zo štátu Georgia.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Životné začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Matlock na strednej škole hrával baseball a dokonca získal bod (home run) v deviatej zmene[6] (2. séria, 16. epizóda - The Umpire – Rozhodca). V mladosti chodieval do Left-Side hrávať golf. Musel však skončiť kvôli Harroldovi Skalym, ktorý sa tam stále náhle objavil a neustále Matlocka „komandoval“ kvôli spôsobu jeho hry. I napriek zmene Harroldovho správania po vyhranom prípade v epizóde „The Sisters“ svoj názor na golf nezmenil.

Ben pracoval deväť rokov pred štúdiom na Harvard Law School, a preto bol značne starší ako jeho spolužiaci (2. séria, 14. epizóda - The ReunionStretnutie po rokoch). Na Harvardovej univerzite promoval ako 29 ročný.

Matlock chcel štúdium na Harvarde predčasne ukončiť. Zabránil mu v tom profesor Erksine Tate. Ben neskôr spomína, že Erksine Tate sa stal jeho obľúbeným profesorom a je mu za mnohé vďačný (1. séria, 10. epizóda - The Professor – Profesor).

Prvý veľký prípad Bena Matlocka bola obhajoba čierneho kuchára Cyrusa Jordana (stvárneného Stanom Shawom) v roku 1962, ktorý bol obvinený z vraždy šerifa v Mt. Harlane. Ben bol nespokojný so svojou prácou ako okresný prokurátor a chcel obhajovať ľudí, preto sa rozhodol vziať Cyrusov prípad. O tomto prípade Matlock rozpráva v spomienkovej epizóde The Diner (Hosť v reštaurácii).

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Ben Matlock je vdovec, má dve dcéry – Charlene a Leanne. Obe sa stali právničkami so svojou vlastnou praxou. Z prípadu na prípad spolupracovali so svojím otcom. Charlie Matlock, jeho otec, bol automechanik v Benovom rodnom meste.

Má aj krstnú dcéru, Laura Miller (stvárnila Laura Robbins), ktorú naposledy videl pred 11 rokmi na pohrebe jej matky. Pracovala v sekcii s oblečením v obchodnom dome v Atlante.

Právnická prax[upraviť | upraviť zdroj]

Ben Matlock začal právnickú prax začiatkom 60.rokov. Matlock počas svojej právnickej praxe vyriešil viac než 400 kriminálnych prípadov. Prípady si vyberá vo viere, že jeho klient je nevinný.[7] Jeho honorár vyplatený vopred je 100 000 dolárov. Neochotne berie pro bono prípady.

Ben Matlock mal počas rokov niekoľkých asistentov – nielen právnikov, ale aj súkromných detektívov. Jeho právnymi asistentmi boli jeho dcéry Charlene Matlock a Leanne Maclntyre, ako aj Michelle Thomas a Cliff Lewis. Jeho súkromnými detektívmi boli Tyler Hudson, Conrad McMasters, Cliff Lewis a Jerri Stone. Často vstupujú do jeho domu, radi si s ním pojedia  a robia barbecue.

Matlock niekedy zastupoval klientov aj v prípadoch rozvodov a opatrovníctva. Jeden taký prípad, týkajúci sa Carly Evens a jej manžela, bol pre Matlocka raritou, pretože prehral. O päť rokov neskôr Carla bola obvinená z vraždy svojho exmanžela a Matlock zobral jej prípad pro bono ako spôsob ospravedlnenia sa Carle v epizóde The Stripper (Striptérka). Bola to príležitosť o právnickú nápravu ako pri Lester Matthewsovi v epizóde The Convict (Trestanec), keď Lestera súdili za vraždu iného väzňa. Prehral ešte jeden prípad, keď Ken Wilson bol zatknutý za vraždu svojej manželky v epizóde Čierna vdova (The Black Widow). Matlockovému klientovi trvalo sedem rokov, aby sa dostal z väzenia. Po jeho oslobodení bol obvinený po druhýkrát. Preto jeho právnik, Ben Matlock, cestoval do Los Angeles, aby po druhýkrát otvoril tento prípad. Ken Wilson bol znovu vyhlásený za nevinného.

Tretím prehratým prípadom v trestnom práve bol prípad Davea Travisa v epizóde Profesionál (The Pro), ktorý bol potrestaný za vraždu Victora Tomasia. Aj v tomto prípade bol proces znovu otvorený.

Televízny herec Andy Griffith stvárnil postavu Bena Matlocka vo všetkých epizódach seriálu Matlock. Tiež stvárnil Charlieho Matlocka, Benjaminovho otca, v spomienkových epizódach.

Postava Bena Matlocka je údajne inšpirovaná právnikom Bobby Lee Cookom zo štátu Georgia. Cook bol známy svojou výbornou právnickou praxou a spoločenským vystupovaním. Stal sa známym obhajobou Bobbyho Hoppea v odloženom prípade. Hoppe, bývalý obranca futbalového tímu Auburn z majstrovstiev v roku 1957, bol súdený v roku 1988 za vraždu pašeráka spred 31 rokov. Súd sa skončil pre zmätočné konanie.

Hodinový formát seriálu Matlock znamenal, že herec Andy Griffith na televíznej obrazovke strávil viac času v role Benjamina Matlocka ako v role Andyho Taylora – hlavnej postavy seriálu The Andy Griffith´s show.

Benjamin Matlock aj Andy Taylor vždy jazdili v aute značky Ford.

Ben Matlock miloval výletné jazdy v sivom aute Ford Crown Victoria (využil 3 odlišné modely). Policajné vozidlá v sitkome The Andy Griffith´s show boli značky Galaxie 500 sedans od spoločnosti Ford Motor Company.

Slovenský dabing[upraviť | upraviť zdroj]

V slovenskom znení postavu Benjamina Matlocka dabujú slovenskí herci Ladislav Chudík a Marián Slovák.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. GIGI MANCINELLI. How Long Blues(Joe Seneca - Andy Griffith) Matlock S3E19 [online]. 2015-07-01, [cit. 2018-10-15]. Dostupné online.
  2. Crossover: "Diagnosis Murder" and "Matlock" [online]. www.poobala.com, [cit. 2018-10-15]. Dostupné online.
  3. CELEBRITY Q&A - WHAT SUITS `MATLOCK'. DeseretNews.com, 1993-03-09. Dostupné online [cit. 2018-10-15]. (po anglicky)
  4. FOUNDATIONINTERVIEWS. Andy Griffith discusses the character of Ben Matlock - EMMYTVLEGENDS.ORG [online]. 2010-06-30, [cit. 2018-10-15]. Dostupné online.
  5. 9 things you might not know about 'Matlock' [online]. Me-TV Network, [cit. 2018-10-15]. Dostupné online.
  6. PARKER, Eliot. The Prospect. [s.l.] : Dorrance Publishing, 2008-12-23. Google-Books-ID: d6rhrQ63pbkC. Dostupné online. ISBN 9781434993731. (po anglicky)
  7. Matlock [online]. www.tv-archiv.sk, [cit. 2018-10-15]. Dostupné online.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]