Bentley Turbo R Continental

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bentley R-Type Continental
Výrobca Bentley
Krajina pôvodu Británia
Max. rýchlosť 193km/h
Zrýchlenie

0 – 100 km/h

z 0 na 96km/h za 13,5 s
Spotreba

(90/120/mesto)

14,5l/100 km
Prevodovka(y) štvorstupňová
Dizajnér John Blatchley

Bentley R-Type Continental bol automobil, ktorý v roku 1952 firma Bentley uviedla na trh, v tej dobe jeden z najrýchlejších štvorsedadlových automobilov na svete predávaný pod heslom "moderný lietajúci koberec, pre ktorý akoby vzdialenosť neexistovala".[1] Aj v súčasnosti sa právom považuje za jeden z najveľkolepejších automobilov všetkých čias.Táto dvojdverová mašina bola určená pre najbohatších zákazníkov, keďže sa jej cena pohybovala okolo vtedajších 7600 libier, čo by v dnešnej dobe zodpovedalo takmer pol miliónu libier.

Prístrojová doska[upraviť | upraviť zdroj]

Ako celé auto, tak aj prístrojová doska bola vybavená detailmi, ktoré dotvárajú celkovú eleganciu auta. Prvé typy mali štvorrýchlostné mechanické prevodovky s rýchlostnou pákou na podlahe na pravej strane, čo len zdôraznilo športový charakter auta.[2] Na želanie sa sa auto dalo kúpiť aj s automatickou prevodovkou, ale takýchto typov sa vyrobilo iba 46 z celkového počtu 208 vyrobených áut (207 zo sériovej výroby a jeden prototyp).

Motor[upraviť | upraviť zdroj]

Continental mal 4-litrový radový šesťvalec s objemom 4566 cm3, ktorý sa v máji roku 1954 zvýšil na 4887 cm3. Bol známy ako motor s veľkým vŕtaním.[1] Dosahoval rýchlosť až 193 km/h pri akcelerácii na 96 km/h za 13,5 sekúnd. Spotreba sa pohybovala okolo 14,5 l/100 km.

Šasi[upraviť | upraviť zdroj]

Continental bol navrhnutý dizajnérom Rolls-Royce Johnom Blatchleym. Tvar auta vznikol na základe novo sformulovaných princípov aerodynamiky. Blatchley znížil výšku chladiča, aby zlepšil distribúciu vzduchu a prednému sklu dal strmý sklon, čím ho spojil s bokmi karosérie a umožnil tak obtekanie vzduchu. Konštrukcia auta bola vyrobená z ľahkého hliníka, čo spôsobilo nižšiu váhu auta.[1] Váhu bolo potrebné udržiavať na minime, pretože v 50. rokoch neboli vhodné pre rýchlosť nad 193 km/h. Tak isto, ako konštrukcia auta, aj rámy predného a bočných okien boli z ľahkého hliníka. Prototyp mal nárazníky z vysokokvalitnej zliatiny, pričom na sériových vozoch boli oceľové. Aerodynamika Continentalu predbehla svoju dobu a celé desaťročie. Zadná časť bola mierne kužeľovitá, čo podporilo obtekanie vzduchu a jeho usmernenie nad zadné kolesá tým, že boli zakryté blatníkom. Zadné kolesá boli zavesené na pevnej náprave s listovými pružinami, pričom predné boli s trojuholníkovými ramenami a vinutými pružinami. Zadné blatníky mali tvar pripomínajúci napnuté stehno šprintéra, čím sa podčiarkol športový vzhľad. Napriek tomu, že šlo o športový model, ku Predná časť mala klasický masívny vzhľad typický pre autá z tohto obdobia. Chladič bol krytý gotickou mriežkou, ktorá bola charakteristickou črtou pre športové autá. Predné hmlové svetlá boli známe ako predbiehajúce.[1]

Povojnové auto[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1952, keď už začínala miznúť spomienka na 2. svetovú vojnu, bol Continental najdrahšie auto, aké sa dalo za peniaze kúpiť. Pôvodne bol určený výhradne na export, pričom 100 kusov z celkových 208 odišlo do zahraničia. Najviac ich odišlo do Ameriky. Britskí zberatelia, ktorí chcú zachovať teraz už miznúce dedičstvo, sa ich snažia vrátiť domov. Všetky zachovalé Continentaly sú lokalizované.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e WILLSON, Quentin. Veľká kniha o klasických automobiloch. 1. vyd. Bratislava : TIMY, spol s.r.o, 1996. ISBN 80-88799-33-3. S. 42-45.
  2. 1955 Bentley R-Type Continental [online]. . Dostupné online. (angličtina)