Bernie Ecclestone

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bernie Ecclestone
britský podnikateľ
britský podnikateľ
Narodenie28. október 1930 (93 rokov)
Bungay, Spojené kráľovstvo
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Bernie Ecclestone

Bernard Charles "Bernie" Ecclestone (* 28. október 1930, Bungay, Spojené kráľovstvo) je britský podnikateľ, bývalý prezident spoločnosti Formula One Group a jej dcérskych spoločností Formula One Management a Formula One Administration a tiež bývalý spolumajiteľ spoločnosti Alpha Prema, materskej spoločnosti Formula One Group. Všeobecne bol považovaný za šéfa Formuly 1.

Svoju športovú kariéru začal ako pretekár a neskôr manažér pilotov Stuarta Lewis-Evansa a Jochena Rindta. V roku 1972 kúpil tím Brabham, v ktorého čele stál pätnásť rokov. Ako majiteľ tímu sa stal súčasťou asociácie konštruktérov Formuly 1 (FOCA). Už vtedy sa začal zaoberať komerčným rozvojom športu. Koncom 70. rokov začal predávať televízne práva a odvtedy spravoval prakticky všetky komerčné záležitosti a pripravoval zmluvy na usporiadanie Veľkých cien šampionátu Formuly 1.

Ecclestone sa tiež pokúšal súťažiť v dvoch Veľkých cenách v sezóne 1958, no nedokázal sa kvalifikovať ani do jednej z nich. Okrem toho je aj spolumajiteľom anglického prvoligového futbalového klubu Queens Park Rangers.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa ako syn rybára. Krátko potom sa rodina presťahovala do Bexleyheath, teraz súčasť Veľkého Londýna. Ecclestone opustil školu vo veku 16 rokov a začal pracovať ako asistent v miestnej plynárni, pričom sa venoval jeho veľkej záľube – motocyklom.

Hneď po druhej svetovej vojne začal obchodovať s náhradnými dielmi pre motocykle a svoj biznis doviedol do jednej z najväčších obchodných sietí v Británii.

V roku 1949 prvýkrát pretekal, zasadol do Formuly 3. Po nehode v Brands Hatch pretekársku kariéru ukončil a rozhodol sa venovať obchodom. Ako sám neskôr povedal, dôvodom bola aj skutočnosť, že pretekanie je práca na plný úväzok a nechcel sa vzdať biznisu.
Po aktivitách v oblasti nehnuteľností, úverov a predaja áut sa do motoršportu vrátil ako manažér jazdca Stuarta Lewisa-Evansa a majiteľ tímu Formuly 1 Connaught. Dokonca sa sám pokúsil s monopostom kvalifikovať do Grand Prix Monaka 1958, ale bol neúspešný. Po Evansovom úmrtí okruhy znova opustil. Do Formuly 1 sa opäť vrátil v šesťdesiatych rokoch ako manažér Jochena Rindta, ktorý sa v roku 1970 zabil v Monze a na konci sezóny bol vyhlásený majstrom sveta in memoriam. Ecclestone na chvíľu zo športu po tretíkrát odišiel, ale potom sa definitívne vrátil v roku 1972 ako majiteľ tímu Brabham a začal svoju cestu za ovládnutím Formuly 1. Spolu s Colinom Chapmanom, Teddym Mayerom, Maxom Mosleym a Kenom Tyrrellom založil Asociáciu konštruktérov Formuly 1 (FOCA), ktorá sa pustila do vojny s Medzinárodnou federáciou automobilového športu (FISA - podriadená FIA) pod vedením Jean-Marie Balestra. Jej dlhodobým výsledkom bolo súčasné rozdelenie moci, kedy sa o obchodné záležitosti Formuly 1 staral Ecclestone a športovú stránku zabezpečila FIA. Ecclestone nebol v skutočnosti majiteľom Formuly 1, vlastnil len menšinový podiel. Väčšina patrila investičnej spoločnosti CVC Capital Partners a ďalším menšinovým spoluvlastníkom bola banka JPMorgan. Prostredníctvom niekoľkých spoločností v rámci Formula One Holdings však Ecclestone riadil obchodné záležitosti Formuly 1 a svojim prístupom si získal mnoho odporcov. Tímy sa s ním sporili o výške podielu príjmov, ktorý im mal byť prerozdelený. Aj keď sám hovoril, že nikdy nič nerobil pre peniaze, fanúšikovia mu často vyčítali zjavne komerčné zmeny v kalendári podujatí. Tradičné európske okruhy totiž uvoľnili miesto často nudným moderným tratiam na východ od starého kontinentu, ktorých majitelia boli ochotní platiť každoročné poplatky za organizovanie pretekov vo výške niekoľkých desiatok miliónov dolárov. Ecclestone má reputáciu nekompromisného a tvrdého obchodníka. Svedčiť by o tom mohli napríklad predstavitelia zámorských okruhov v Indianapolise či Montreale. Na druhej strane Ecclestonovi nemožno uprieť, že za 30 rokov dokázal Formulu 1 posunúť o niekoľko úrovní vyššie a zo športu garážových nadšencov urobil exkluzívny a veľmi prestížny šampionát, ktorý patrí medzi najsledovanejšie športy na celom svete. Ecclestonove kroky boli a sú často označované nelichotivými slovami, no neskôr sa ukázali ako dôkladne premyslené a veľmi úspešné obchodné ťahy. Príkladom môže byť nočná Grand Prix v Singapure. V roku 2017 ho na vedúcej pozícii Formula One Group, po jej odkúpení spoločnosťou Liberty Media, nahradil Chase Carey a Ecclestone sa stal jej čestným predsedom a poradcom správnej rady.

Je známy aj tým, že obchody uzatvára podaním ruky a nemá rád písanie dokumentov a e-mailov.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Ecclestone a jeho bývalá manželka Slavica (ktorá je o 28 rokov mladšia) majú spolu dve dcéry. Slavica Ecclestone (za slobodna Radić) je bývalá chorvátská modelkou. Ich manželstvo bolo rozvedené 11. marca 2009 v Londýne. Z prvého manželstva má ďalšiu dcéru. Po rozvode s manželkou Slavicou je jeho súčasnou priateľkou Brazílčanka Fabiana Flosi. Bernie Ecclestone patrí medzi najbohatších ľudí vo Veľkej Británii. Jeho majetok je odhadovaný na viac než 2 miliardy dolárov.

Kontroverzie[upraviť | upraviť zdroj]

Ecclestone rozbúril verejnú mienku niekoľkými aférami. V roku 1997 účinne loboval u labouristickej strany, ktorú sponzoroval, aby zmenila svoj protifajčiarsky program a podporila výnimku pre F1 v rámci zákazu propagácie tabakových výrobkov v . Keď tak britský minister zdravotníctva v Bruseli urobil, nasledoval vo Veľkej Británii škandál, ktorý viedol k ospravedlneniu vrcholových politikov na čele s ministerským predsedom Tonym Blairom a vráteniu miliónovej dotácie Ecclestonovi.

V roku 2005 poznamenal na margo americkej jazdkyne formuly Danice Patrick: „Mám takú nádhernú myšlienku, že ženy by mali byť vždy v bielom ako všetky domáce spotrebiče.“ Po následnom škandále sa Ecclestone Patrick niekoľkokrát ospravedlnil.

O štyri roky neskôr vyvolal obrovské protesty najmä židovských organizácií jeho rozhovor, v ktorom označil Hitlera za politika, ktorý vedel robiť ťažké veci dobre. Spochybnil aj demokraciu ako model, ktorý nemôže fungovať všade, dokonca ani v jeho krajine.

Výsledky vo Formule 1[upraviť | upraviť zdroj]

(Legenda)

Sezóna Tím Monopost Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Pozícia Body
1958 B C Ecclestone Connaught Type B Alta Straight-4 ARG MON
DNQ
NED 500 BEL FRA GBR
DNQ
GER POR ITA MOR NC 0

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]