Bernský párok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bernský párok
Bernský párok
Bernské párky s cibuľou, chrenom a puszta omáčkou
Pôvod
Miesto pôvoduRakúsko Rakúsko
Detaily
Hlavné ingredienciepárok, syr, slanina
Bernské párky s hranolkami a chrenovou horčicou

Bernský párok (nem. Berner Würstel) je viedenský alebo frankfurtský párok, ktorý je pozdĺžne nakrojený a naplnený syrovými prúžkami (väčšinou ementálom) a okrem toho je obalený údenou slaninou. Existujú aj výrobcovia párkov, ktorí už syr vložili do párkového mäsa.

Bernské párky nepochádzajú zo Švajčiarska (ako napovedá názov), ale od Zell am See v Rakúsku a sú pomenované po svojom vynálezcovi, šéfkuchárovi Erichovi Bernerovi staršom. Okresný archivár Scholz potvrdil ústne zaslanie receptu. Kuchár vyvinul bernské párky ako rýchlo pripraviteľné občerstvenie pre členov Liedertafel Zell am See v 50. rokoch 20. storočia. Po týždennej skúške tento najväčší mužský zbor v Salzbursku často navštevoval Ericha Bernera v jeho Tiroler Weinstüberl v Zell am See.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. WIFF! Österreich – So werden Berner Würstel gemacht na Wayback Machine. Televízne vysielanie v infotainment magazíne WIFF! rakúskej súkromnej televíznej stanice Puls 4 z 16. januára 2013; s video streamom, dĺžka: 7:42 min.; sprístupnené 2. januára 2014.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Berner Würstel na nemeckej Wikipédii.