Big Nose Kate

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mary Katharine Haroneyová-Cummingsová
americká prostitútka
Big Nose Kate
Rod. menoMária Izabella Magdolna Horony
Iné menáBig Nose Kate, Kate Fisher, Kate Elder a Mary Cummings-Haroney
Narodenie7. november 1849
Nové Zámky, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie2. november 1940 (90 rokov)
Prescott, Arizona, USA
ManželDoc Holliday (spoločník), George Cummings
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Big Nose Kate

Mary Katharine Haroneyová-Cummingsová, známa ako Big Nose Kate alebo Kate Fisher, Kate Elder a Mary Cummings-Haroney (rodená Mária Izabella Magdolna Horony; * 7. november 1849, Érsekújvár, Rakúsko-Uhorsko – † 2. november 1940, Prescott, Arizona, USA), bola americká prostitútka. Stala sa známa ako dlhoročná spoločníčka pištoľníka Johna Henryho „Doc“ Hollidaya. Ako postava amerického folklóru, bol jej život tematizovaný vo viacerých dielach. Faye Dunawayová ju v roku 1971 stvárnila vo filme Doc.

Detstvo a smrť rodičov[upraviť | upraviť zdroj]

Kate bola najstaršou z 11 detí doktora Michaela Haroneyho a jeho druhej manželky Kathariny Baldizar Haroneyovej. Nadobudla rozsiahle vzdelanie a ovládala maďarčinu, francúzštinu, španielčinu a angličtinu. Jej otec bol od roku 1862 osobným lekárom neskoršieho cisára Maximiliána I. Mexického. Do roku 1865 žila v Mexiku. 26. marca 1865 jej zomrela matka a o dva mesiace nato otec. Zvyšok rodiny ušiel po zbavení moci a poprave cisára v roku 1867 do mesta Davenport v americkom štáte Iowa.

Kate a jej súrodenci sa dostali do rôznych detských domovov. 1867 sa Kate dostala do starostlivosti Otta Smitha. V rovnakom roku ušla loďou do St. Louis v americkom štáte Missouri. Aj napriek tomu, že ju kapitán lode odhalil ako čierneho pasažiera, smela v jazde pokračovať. V St. Louis sa pod menom kapitána lode, ako Kate Fisher dostala do kláštornej školy a vzdelávanie ukončila v roku 1869.

Kate a Doc Holliday[upraviť | upraviť zdroj]

Okolo roku 1874 presídlila do Dodge City v štáte Kansas, kde vystupovala ako Kate Elder. Pracovala ako prostitútka vo verejnom dome, ktorý prevádzkovala Nellie „Bessie“ Earp, žena Jamesa Earpa, staršieho brata, známych bratov Wyatta Earpa, Virgila Earpa a Morgana Earpa. Je rozporuplné, či Kate už v tejto dobe Wyatta Earpa poznala alebo mala s ním dokonca pomer. Ona sama uvádza, že ho prvýkrát videla až o mnoho rokov neskôr.

Odtiaľ šla Kate do Fort Griffin v štáte Texas, kde sa stretla a spoznala s Doc Hollidayom a Wyattom Earpom. S Doc Hollidayom cestovala do Dodge City, kde sa Wyatt Earp usídlil a kde residovali v jeho hoteli Dodge House Hotel. Ďalšie roky strávila spolu s Doc Hollidayom najprv v Dodge City, potom v Deadwood v štáte South Dakota, v Las Vegas v štáte New Mexico v Prescott v štáte Arizona. V oblasti Globe v štáte Arizona prevádzkovala pod menom Big Nose Kate verejný dom. V roku 1880 bola istý čas vo vtedy prudko sa rozvíjajúcom striebornom meste Tombstone v Arizone a ako prevádzkovateľka verejných domov tu žila v blahobyte.

Potom ako sa Doc Holliday dostal do podozrenia, že sa v blízkosti Tombstone podieľal na vyrabovaní pošty, po hádke s ním Kate podala proti nemu výpoveď. Traduje sa, že nepriatelia Doc Hollidaya ju najprv opili a následne prehovorili k výpovedi. Na základe tejto výpovede bol Doc Holliday zatknutý a prepustený až na druhý deň, keď už triezva Kate výpoveď proti nemu odvolala.

Kate odišla do Globe ale s Docom udržovala kontakt. V roku 1881 sa v Tomstone stala svedkyňou prestrelky známej ako prestrelka v O. K. Corral. Po vražde Morgana Earpa nasledovala Doc Hollidaya do štátu Colorado, ktorý v kúpeľnom mestečku Glenwood Springs zomrel.

Neskorší život[upraviť | upraviť zdroj]

Po smrti Doc Hollidaya sa vydala za podkúvača Georga Cummingsa, ale ich manželstvo trvalo len jeden rok. Neskôr sa vrátila do Arizony, kde pracovala ako gazdiná v domácnosti. Posledné roky strávila v starobinci v Prescotte. Tam zomrela v roku 1940 a bola pochovaná pod menom Mary K. Cummings.

Kate o prestrelke v O. K. Corral[upraviť | upraviť zdroj]

Mnoho reportérov sa zaujímalo o jej živote s Doc Holidayom a prestrelke v O. K. Corral, ale keďže nechceli nič zaplatiť, tak sa vraví, že si Kate nechala všetko pre seba. Nejaké údaje obsahoval jeden list, ktorý napísala v roku 1889. V ňom píše, že krátko pred prestrelkou bola s Doc Hollidayom blízko O.K. Corral vo Fly´s Boarding House a že sa stala svedkyňou tejto prestrelky. Popísanie udalostí v Katinom liste sa podľa historických rešerší zhodujú s udalosťami a jej opisy udalostí sa považujú za dôveryhodné.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Big Nose Kate na nemeckej Wikipédii.