Bitka pri Karbalá’ (2003)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka pri Karbalá’
Súčasť vojny v Iraku
Dátum 31. marec6. apríl 2003
Miesto Karbalá’, Irak
Výsledok víťazstvo amerických vojsk
Protivníci
USA USA Irak Irak
Straty
8 mŕtvych 170 - 260 mŕtvych

Bitka pri Karbalá’, prebiehajúca od 31. marca do 6. apríla 2003, bola súčasťou vojny v Iraku. Americké vojská sa zamerali na vyčistenie mesta od zvyšných irackých jednotiek.

Obchvat[upraviť | upraviť zdroj]

Čelné jednotky 3. pešej divízie k mestu dorazili 31. marca. Juhovýchodne od mesta sa stretli s irackou Republikánskou gardou. Po zdolaní irackých jednotiek využili americké jednotky priechod pri Karbalá’ a postupovali ďalej na Bagdad. Úlohou dobyť samotné mesto Karbalá’ bola poverená 101. výsadková divízia podporovaná 2. práporom 70. obrneného pluku 1. obrnenej divízie. 2. apríla, ešte pred samotným útokom na mesto, sa irackým jednotkám podarilo zostreliť 1 vrtuľník UH-60 Black Hawk. Sedem členov posádky zahynulo a štyria boli zranení.

Obsadenie mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa plánu mali najprv tri prápory 502. pešieho pluku pristáť na troch pristávacích zónach: Sparrow, Finch a Robin. Následne sa mali do boja zapojiť obrnené jednotky vyzbrojené tankmi M1 Abrams a bojovými vozidlami pechoty M2 Bradley a prepojiť jednotlivé pristávacie zóny.

5. apríla o 11:00 zaútočilo letectvo na ciele v meste. Krátko na to 23 vrtuľníkov UH-60 Black Hawk a 5 strojov typu CH-47 Chinook vysadilo tri prápory 502. pešieho pluku 101. výsadkovej divízie.

3. prápor sa dostal krátko po pristátí v zóne Sparrow do ťažkých bojov, avšak odpor irackých jednotiek nebol organizovaný. 2. prápor pristál na juhu v zóne Robin. Taktiež sa musel vysporiadať so silným odporom, pričom pri svojom postupe do mesta vojaci našli v školách niekoľko skladov zbraní a komplex, o ktorom predpokladali, že slúžil na výcvik teroristov. Pred zotmením sa 2. práporu podarilo obsadiť 13 z 30 pridelených sektorov. 1. prápor postupujúci z juhovýchodu pristál v zóne Finch. Bolo objavených niekoľko skladov zbraní, no vojaci postupovali vpred len vďaka silnej palebnej podpore zo strany bojových vrtuľníkov a delostrelectva. Na maskovanie pohybu pechoty bolo vypálených vyše sto zadymovacích striel. Následne sa do boja zapojil 2. prápor 70. obrneného pluku, ktorý stratil jedného muža, keď jeho vozidlo Bradley zasiahla raketa. Za pôsobenie v meste Karbalá’ bol 3. prápor 502. pešieho pluku vyznamenaný cenou Valorous Unit Award.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Strike on Karbala [online]. [Cit. 2010-10-31]. Dostupné online. Archivované 2011-07-22 z originálu. (po anglicky)
  • Karbala, Karbala gap and north to Baghdad [online]. 20.10.2003, [cit. 2010-10-31]. Dostupné online. (po anglicky)