Black Friday (nakupovanie)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Black Friday (čierny piatok) je piatok po Dni vďakyvzdania v Spojených štátoch (vždy štvrtý piatok v novembri).

Čierny piatok sa považuje za začiatok predvianočnej nákupnej horúčky. V USA a Kanade väčšina veľkých obchodných reťazcov začína obdobie výpredajov za výrazne znížené ceny. V USA to nie je oficiálny sviatok, ale niektoré jeho štáty majú tzv. "Deň po Dni vďakyvzdania", kedy dávajú voľno štátnym zamestnancom (Arkansas, Kalifornia, Delaware, Florida, Georgia, Illinois, Indiana, Iowa, Kentucky, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, Nové Mexiko, Ohio, Oklahoma, Pensylvánia, Južná Karolína, Texas, Washington a Západná Virgínia). Postupne sa rozrástol na všeobecnú reklamnú akciu zameranú na zľavy.

Pomenovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Termín vznikol vo Philadelphii kvôli veľkému dopravnému zmätku, ktorý tam tradične nasledoval deň po dni vďakyvzdania. Počas 60. a 70. rokov 20. storočia sa rozšíril a dostal do širšieho povedomia. Dva dni nasledujúce po Dni vďakyvzdania označili policajti, vodiči autobusov a taxikári ako Black Friday (čierny piatok) a Black Saturday (čierna sobota) kvôli zmätkom a dopravným zápcham v uliciach.

Nakoľko toto označenie neznelo pozitívne a sotva bolo stimulom pre dobrý obchod, bolo prerokované obchodníkmi so zástupcom mesta Abe S. Rosenom (jeden z najskúsenejších PR manažérov v krajine). Ten odporučil zmeniť čierny piatok a čiernu sobotu na Big Friday a Big Saturday. Pokus však skončil neúspešne. Napriek tomu má mnoho obchodníkov námietky proti použitiu tak negatívneho termínu na označenie jedného z najdôležitejších nákupných dní v roku.

Existujú aj alternatívne teórie o vzniku označenia. Obchodné prevádzky sú väčšinu roka (január až november) tradične v strate a zisk prichádza v predvianočnom období po vďakyvzdaní. V starých účtovných knihách sa straty (záporné sumy) zaznamenávali červeným atramentom a čierny atrament ukazoval pozitívne sumy. Čierny piatok je podľa tejto teórie začiatok obdobia, kedy obchodníci už nemajú straty (červená) a namiesto toho majú zisk (čierna). Prvá zmienka o "black ink theory" ("teórii čierneho atramentu") sa objavila 28. novembra 1981 v Philadelphia Inquirer.

Kritika[upraviť | upraviť zdroj]

Black Friday - nákupná horúčka v Amerike

Čierny piatok má u verejnosti veľkú odozvu, nakupujúci sú ochotní stáť hodiny v dlhých radoch a v okamihu otvorenia obchod "vziať útokom", preplniť jeho kapacitu a vnútri horúčkovito súperiť o obmedzený počet zlacneného tovaru. Občas dochádza k roztržkám, násiliu a k zraneniam.

Čierny piatok je kritizovaný ako sviatok konzumnej spoločnosti.

Nový rozmer dostal čierny piatok na internete, kde e-shopy ponúkajú rôzne zľavy až do pondelka (Cyber Monday), počas tzv. Cyber Week.

Kým si jedna skupina tento nákupný trend pochvaľuje, druhá zatracuje najmä marketing okolo tohto amerického sviatku. Na Slovensku totiž niektoré obchody umelo navyšujú ceny tovarov, aby ich počas Black Friday mohli znížiť.

V minulosti trvala nákupná horúčka 24 hodín, zatiaľ čo dnes tento marketingový ťah používajú obchody niekoľko dní.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Black Friday (shopping) na anglickej Wikipédii.