Blender

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Blender 3D)
Blender

Logo

Blender 3.1.0 rozhranie aplikácie
Základné informácie
AutorTon Roosendaal
VývojárThe Blender Foundation
Posledná stabilná verzia3.1.0
Posledná testovacia verzia3.2.0
Vyvinutý vC, C++ a Python
Operačný systémmultiplatformový
Stav vývojavo vývoji je aktuálne verzia 3.1
Typ softvéru3D grafická aplikácia
Licenciaopen-source Blender licencia[1]/GPL.
Ďalšie odkazy
Webová stránkawww.blender.org
CommonsBlender

Pozri aj Informačný portál

Blender je open source softvér šírený pod licenciou GNU GPL na modelovanie a vykresľovanie 3D počítačovej grafiky, animácií a filmov s využitím rôznych techník, napr.: raytraycing, radiosity, scanline rendering, GI. Vlastné rozhranie je vykresľované pomocou knižnice OpenGL. OpenGL umožňuje nielen hardvérovú akceleráciu vykresľovania 2D a 3D objektov, ale predovšetkým ľahkú prenositeľnosť na všetky podporované platformy.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Holandské grafické štúdio NeoGeo spočiatku vyvíjalo vlastný nástroj na 3D animácie. Bol určený výhradne pre vnútropodnikové využitie. Nový softvér vychádzal zo zdrojových kódov, ktoré predtým napísal Ton Roosendaal. Neskôr sa pristúpilo ku kompletnému prerobeniu kódu, nakoľko jeho aktuálna podoba bola príliš zastaraná a náročná na údržbu. V januári 1995 sa modifikácia úspešne skončila a nástroj bol konečne kompletný, pripravený na použitie. Až táto nanovo prebudovaná aplikácia dostala pomenovanie Blender.

V roku 1998 Roosendaal založil spoločnosť s názvom Not a Number (NaN), ktorá mala ďalej vyvíjať a distribuovať Blender, ktorý sa dostal na trh po prvýkrát, pretože dovtedy mali možnosť využívať aplikáciu iba interní animátori štúdia NeoGeo. Spoločnosť NaN si vybudovala finančnú základňu pomocou viacerých investorov a pustila sa do práce, výsledkom ktorej mal byť plnohodnotný grafický nástroj určený na využitie v komerčnej sfére. Pre užívateľov bola k dispozícii buď voľná verzia programu len ako shareware alebo plná verzia, ktorú si museli zaplatiť.

Už v roku 2000 bol vydaný Blender verzie 2, no napriek výrazným modifikáciám sa program nepredával tak dobre ako sa očakávalo. Investori prestali spoločnosť NaN finančne podporovať. Vývoj aplikácie sa okamžite zastavil, napriek už rozpísaným kódom do nasledujúcej verzie.

Táto nepriaznivá situácia prinútila Roosendaala v roku 2002 založiť novú spoločnosť - Blender Fundation, neziskovú organizáciu na vývoj a šírenie programu Blender. Prostredníctvom nej vznikla verejná zbierka „Free Blender“ na 100 000 EUR, vďaka ktorej by organizácia mohla odkúpiť práva na zdrojové kódy. Peniaze sa zozbierali za pár týždňov a tak 13. októbra 2002 vyšiel Blender pod licenciou GNU GPL.

V tom čase ešte existovali úvahy, že by bol Blender prístupný pod tzv. Blender License, čo je akási obmedzená forma GNU GPL. Na základe tejto výnimky by sa striktne nevyžadovalo sprístupnenie zdrojových kódov modifikovanej verzie programu, no za tento ústupok by mala spoločnosť Blender Fundation nárok na určitú finančnú sumu. Ale v roku 2005 sa to s definitívnou platnosťou zamietlo a od vtedy sa na Blender vzťahuje GNU GPL v plnom rozsahu (súčasnosti je to konkrétne GNU GPL v2). [2]

Elephants Dream (Orange)[upraviť | upraviť zdroj]

V máji 2005 oznámil Ton Roosendaal založenie animačného štúdia Orange, ktoré by malo vytvoriť film kompletne pomocou open source technológií. Cieľom bolo ukázať svetu, že pre vytvorenie audiovizuálne zaujímavého diela nie je treba software za veľa peňazí. V štúdiu pracoval tím najlepších blenderistov z celého sveta. Štúdio sídlilo v Holandsku.

Emo a Proog

24. marca 2006 mal slávnostnú premiéru krátky animovaný film Elephants Dream. Hlavnými hrdinami sú Emo a Proog (pozri obrázok), ktorí sa dostanú do útrob akéhosi stroja, a hľadajú cestu von. Film trvá asi 12 minút a je voľne dostupný k stiahnutiu, alebo ako DVD, na ktorom sú okrem filmu samotného aj všetky zdroje použité pri tvorbe filmu.

V tíme bolo aj niekoľko programátorov, ktorí upravovali Blender na mieru umelcom a doplnili tak do hlavnej vývojovej vetvy napríklad kompletne prepísaný interný renderer, vlasy, node editor, lepšie armatúry a podobné funkcie. Za celú dobu vývoja Blendera sa neurobil tak velký pokrok, ako v prípade projektu Orange.

18. mája bol film pod licenciou Creative Commons umiestnený na elephantsdream.org k voľnému stiahnutiu. Pretože ide o open source projekt, všetky pracovné .blend súbory sú taktiež voľne dostupné.

Elephants Dream je prvý film distribuovaný v Európe na HD DVD nosičoch.[3]

Blender institute[upraviť | upraviť zdroj]

Motivovaný úspechom prvého „open movie“, Ton Roosendaal založil trvalú kanceláriu a štúdio venované podpore plánov Blender Foundation.[4] Má ísť hlavne o podporu filmov, hier a vizuálnych efektov. Malý tím zložený zo 4 ľudí by mal pomáhať produkcii a koordinácii projektov. Štúdio by malo poskytovať dočasný priestor pre 5-6 ľudí pre práce na špeciálnych projektoch.

peach-open-movie[upraviť | upraviť zdroj]

trailer filmu Big Buck Bunny

Druhým open movie projektom [5] je Big Buck Bunny. Ide o iný film ako Elephant Dreams. Je veselý a „chlpatý“. Dostupný je na DVD a od 30. mája 2008 by mal byť sprístupnený na voľné stiahnutie aj na Internete. Premiéra sa hrala 10. apríla 2008.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.blender.org/BL/ Blender licencia
  2. http://www.blender.org/blenderorg/blender-foundation/history/
  3. [1][nefunkčný odkaz]
  4. http://www.blender.org/blenderorg/blender-foundation/2007-plans/blender-institute/
  5. http://peach.blender.org

Knihy[upraviť | upraviť zdroj]

Anino BELAN: BLENDER malý úvod do 3D modelovania a animácie, online pdf

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Blender

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]