Bonnie Wrightová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bonnie Wrightová
Celé menoBonnie Francesca Wright
Narodenie 17. február 1991 (33 rokov)
Londýn, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Povolanieherečka, modelka, spisovateľka, aktivistka, režisérka, scenáristka, youtuberka
Roky pôsobenia2001 – súčasnosť
ManželAndrew Lococo (od 2022)

Bonnie Wrightová (* 17. február 1991, Londýn, Anglicko, Spojené kráľovstvo) je anglická herečka, filmárka a ekologická aktivistka. Preslávila sa najmä rolou Ginny Weasleyovej vo filmovej sérii Harry Potter. Wrightová získala uznanie za svoj ekologický aktivizmus; je tiež ambasádorkou charitatívnych organizácií Greenpeace a Lumos.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Bonnie Francesca Wrightová sa narodila 17. februára 1991 v londýnskej štvrti Tower Hamlets ako druhé dieťa Sheily Teague a Garyho Wrighta, majiteľov klenotníckej spoločnosti Wright & Teague. V roku 2012 získala bakalársky titul z filmovej tvorby na University of the Arts v Londýne.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1999 sa v Spojenom kráľovstve konali konkurzy na Harry Potter a Kameň mudrcov, filmovú adaptáciu najpredávanejšieho románu britskej autorky J. K. Rowlingovej. Wrightová sa rozhodla zúčastniť konkurzu na rolu Ginny Weasleyovej kvôli svojmu bratovi, ktorý povedal, že mu túto postavu pripomína. Wrightová rolu získala a objavila sa vo všetkých častiach filmu. Spočiatku jej filmová rola nebola výrazná ale dejovými líniami sa stáva výraznejšou.

Objavila sa v niekoľkých nízkorozpočtových filmoch a v roku 2015 Wrightová oficiálne oznámila, že končí svoju kariéru herečky, aby sa mohla sústrediť na prácu režisérky. Založila vlastnú produkčnú spoločnosť BonBonLumiere a začala produkovať krátke filmy. Jej prvým režijným projektom bola dráma o dospievaní Separate We Come, Separate We Go (2012) s Davidom Thewlisom v hlavnej úlohe, ktorá bola uvedená na filmovom festivale v Cannes s pozitívnym ohlasom kritikov.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatkom roka 2010 Wrightová šesť mesiacov tvorila pár s Jamiem Campbellom Bowerom. O rok neskôr, v polovici apríla 2011, Jamie Campbell Bower vydal vyhlásenie, že je zasnúbený s Wrightovou, no napriek tomu v júni 2012 pár oznámil rozchod. Od polovice roku 2013 bola vo vzťahu s majiteľom nočného klubu Simonom Hammersternom, ktorý je od nej starší o trinásť rokov. V roku 2015 sa rozišli. V marci 2022 sa vydala za Andrewa Lococa, s ktorým mala predtým dlhší vzťah.

Aktivizmus[upraviť | upraviť zdroj]

Wrightová je aktívnou hovorkyňou pre environmentalistiku. V novembri 2017 sa pripojila k organizácii Greenpeace na ich lodi Arctic Sunrise, ktorá monitorovala plastový odpad v oceánoch. V januári 2018 navštívila ústredie Coca-Coly v Atlante v štáte Georgia, aby doručila petíciu, v ktorej ich vyzvala, aby prestali vyrábať plasty na jedno použitie. V minulosti viedla verejné diskusie o tom, ako môžu ľudia znížiť používanie plastov na jedno použitie, a obhajuje príčiny na svojej stránke na Instagrame.

Vo februári 2020 Wrightová ako veľvyslankyňa Rainforest Alliance odcestovala do Guatemaly, aby sa stretla s komunitami, ktoré praktizujú trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov v Mayskej biosférickej rezervácii. Počas cesty sa stretla so zamestnancami v Uaxactune, komunite, s ktorou Rainforest Alliance spolupracuje už viac ako 20 rokov na presadzovaní praktík trvalo udržateľného obhospodarovania lesov. Cestu zdokumentovala prostredníctvom stránok organizácie a jej osobných stránok sociálnych médií.

V júni 2020 vyjadrila podporu transrodovým ľuďom.

Wrightová je tiež veľvyslankyňou pre detskú organizáciu Lumos, ktorú založila J.K. Rowlingová v roku 2005. V roku 2016 Wrightová a jej kolegyňa veľvyslankyňa Evanna Lynch cestovali na Haiti, aby sa dozvedeli o 30 000 deťoch žijúcich v sirotincoch a stretli sa s deťmi ktorí boli zachránení z nestabilných podmienok a opäť sa stretli so svojimi rodinami.

V apríli 2022 Wrightová vydala a napísala knihu s názvom Go Gently: Actionable Steps to Nurture Yourself and the Planet, kde hovorí o dôležitosti a tipoch, ako šetriť životné prostredie.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bonnie Wright na anglickej Wikipédii.