Borisovský okres

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mapa Borisovského okresu v sústave Kurskej gubernie.

Borisovský okres (rus. Борисовский уезд) bol jednou z administratívno-teritoriálnych jednotiek Kurskej gubernie v Ruskej sovietskej federatívnej socialistickej republike v rokoch 19241925. Hlavným mestom gubernie bola dedina Borisovka.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 19231929 sa na území RSFSR a celého Sovietskeho zväzu uvádzalo do praxe nové územno-správne delenie. Z gubernií a okresov sa stali oblasti, okruhy a rajóny (okresy). Dňa 12. mája 1924 v rámci prírpravy prechodu na nové územno-správne delenie prezídium Celoruského ústredného výkonného výboru rozhodol o združení okresov Kurskej gubernie z 15 na 7. Výsledkom týchto zmien vznikol nový okres - Borisovský okres. Ostatné okresy existovali do roku 1924 v sústave Kurskej gubernie Ruského impéria a RSFSR.

Borisovský okres existoval vyše jeden rok. Dňa 1. júna 1925 bolo administratívne centrum prenesené do mesta Gajvoron a okres sa premenoval na Gajvoronský. Dedina Borisovka však aj naďalej zostala súčasťou tohto okresu až do likvidácie Kurskej gubernie a rozdelenia jej územia na okruhy a rajóny v roku 1928. Po jej rozpade vznikol Borisovský rajón (okres).

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]