Boulevard de Magenta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Boulevard de Magenta

Boulevard de Magenta (bulvár Magenta) je bulvár v Paríži. Prechádza 9. a 10. obvodom. Svoj názov získal podľa víťaznej bitky pri Magente v Taliansku, kde Sardínsko-Piemontské kráľovstvo a Francúzsko pod velením generála Patrice de Mac-Mahona a Napoleona III. spoločne porazili 4. júna 1859 rakúsku armádu.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Bulvár začína v severnom rohu Place de la République pri križovatke s ulicou Rue Beaurepaire a končí pri križovatke s ulicami Boulevard de Rochechouart a Boulevard de la Chapelle. Ulica je orientovaná z juhu na sever, čo jej dalo pôvodný názov Rue du Nord (Severná ulica).

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Bulvár Magenta bol prerazený v roku 1855 počas modernizácie Paríža vedenej prefektom Haussmannom najpr v úseku medzi Rue du Faubourg-Saint-Martin a Boulevard de Rochechouart. Bulvár viedol po trase bývalej ulice Rue du Nord, ktorá vznikla v roku 1827. Druhá časť bulváru vznikla v roku 1859 medzi Place de la République a Rue du Faubourg Saint-Martin.

Bulvár viedol od Place de la Rápublique k Severnému a Východnému nádražiu a mal byť jednou z hlavných ulíc v tejto štvrti. Podľa vtedajších nariadení majú budovy na tejto ulici jednotný štýl: kamenné fasády, balkóny na druhom poschodí a päť poschodí. Bývanie bolo určené pre bohatšie vrstvy. Okolo nádražia však bola veľmi hustá premávka a neďaleko vznikali nové dielne, takže buržoázia sa postupne presunula na tradičné tzv. veľké bulváre.

Obnovený záujem o Haussmannovu architektúru viedol parížsku radnicu na začiatku 21. storočia k revitalizácii bulváru. V rámci stavebných úprav bola obmedzená automobilová doprava, vznikli samostatné pruhy pre autobusy a jazdné pruhy pre cyklistov, bolo vysadených 300 nových stromov. Nový priestor bol otvorený v marci 2006.

Významné stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Záznam v evidencii historických pamiatok

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Boulevard de Magenta na českej Wikipédii.