Burnout 3: Takedown

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O soundtracku hry pozri Burnout 3: Takedown Soundtrack.
Burnout 3: Takedown
Základné informácie
Autor/VývojárCriterion Games
DistribútorEA Games
SériaBurnout
EngineRenderWare
Dátum vydania8. september 2004 (Severná Amerika)
10. september 2004 (Európa)
ŽánerPretekárska hra
MódSingleplayer, multiplayer
PlatformaPlayStation 2, Xbox

Pozri aj Videoherný portál

Burnout 3: Takedown je pretekárska videohra z roku 2004, ktorú vyvinula spoločnosť Criterion Games a vydala ju spoločnosť Electronic Arts. Je treťou hrou série Burnout, pre ktorú sú charakteristické rýchle arkádové preteky. Základom tejto série je použitie zosilnenia, ktoré sa získa riskantnou jazdou, na rýchle zvýšenie rýchlosti automobilu. Centrálnym mechanizmom predstaveným v hre Burnout 3 sú „takedowny“, ktorý umožňuje hráčom vrážať do súperov až do ich nehody. „Takedowny“ funguje v spojení so zosilňovacím systémom zaplnením a predĺžením zosilňovača. Okrem štandardných pretekov na okruhu hra obsahuje aj režim zamerané na vykonávanie „takedownov“ na súperiacich vozidlách (Road Rage) a spôsobovanie peňažných škôd na križovatke počas premávky (Crash Events). Každá z herných variant je uvedená v režime kampane pre jedného hráča s názvom Burnout 3 World Tour, ktorý slúži ako primárny spôsob odomykania nových a rýchlejších automobilov. Hra podporuje aj internet, aj hru viacerých hráčov na rozdelenej obrazovke.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pred vznikom Burnout 3: Takedown britské vývojárske štúdio Criterion spolupracovalo s vydavateľom Electronic Arts (EA) na korčuliarskej videohre. Nezhody ohľadom kreatívneho smerovania hry však viedli k jej zrušeniu a vypadnutiu medzi týmito dvoma spoločnosťami. Spoločnosť EA neskôr oslovila Criterion o znovuzjednotení a partnerstve, a tak Criterion začal v júni 2003 vyvíjať program Burnout 3: Takedown pod podmienkou, že EA nebude zasahovať do procesu vývoja. O rok neskôr EA odkúpila spoločnosť Criterion a sériu Burnout; ich veľké očakávania týkajúce sa Burnout 3: Takedown mali pri akvizícii vplyv. Táto hra bola uvedená na trh v septembri 2004 pre videoherné konzoly PlayStation 2 a Xbox.

Hodnotenie[upraviť | upraviť zdroj]

Po vydaní Burnout 3: Takedown získala ohlas u kritikov ako videohra, ktorá sa stala jednou z najlepšie hodnotených pretekárskych videohier všetkých čias a mnohí ju považujú za jednu z najlepších videohry všetkých čias. Kritikov nadchol prechod na agresívnejší štýl pretekárskej hry a pridanie herných mechanizmov ako „takedownov“. Návykovu hru a vizuál si recenzenti veľmi pochvaľovali, pričom mnohí z nich zaradili Burnout 3: Takedown medzi najlepšie hry vydané na PlayStation 2 a Xbox. Táto hra získala ďalšie ocenenia vrátane troch z British Academy Games Awards. Retrospektívne pokrytie tejto hry bolo veľmi pozitívne, niektoré publikácie ju označili za najlepšiu arkádovú hru, ktorá bola kedy vyrobená, a za vrchol série Burnout.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Burnout 3: Takedown na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).