Business centrum Wallenrod

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Predná fasáda budovy
Predná fasáda budovy
Budova Wallenrod vertikálna zelená fasáda
Budova Wallenrod recepcia
Budova Wallenrod písmeno “W“

Wallenrod je moderné sedempodlažné biznis centrum na Mickiewiczovej ulici v užšom centre Bratislavy. Má charakter zelenej budovy a ide o prvú stredoeurópsku stavbu s vertikálnymi záhradami. Objekt danou mierkou a svojou komornou atmosférou predstavuje alternatívu k veľkým biznis centrám. Má 3 garážové podlažia, obchodný parter a 6 kancelárskych podlaží, s montovanou nadstavbou, tzv. “kontajnerom“ od inovatívneho slovensko-belgického startupu.[1]

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Vertikálna zelená fasáda tvorí nosný imidž adresy, a dopĺňa zelenú plochu do úzkej husto zastavanej ulice. Zároveň tvorí príjemnú pobytovú atmosféru pre interiéry za ňou. Dôraz na prírodné prvky sa výrazne prejavuje aj v spoločných priestoroch biznis centra - na recepcii masívnou zelenou stenou s akváriom, a pobytovou strešnou záhradou vo vnútrobloku. Tá je s vyššími podlažiami intenzívnejšie prepojená sériou štíhlych vysutých balkónov.

Zeleň vkladá medzi pracovné miesta a intenzívnu ulicu polopriepustnú živú “medzivrstvu”, meniacu sa počas roka. V leto tvorí príjemný polotieň, na jeseň je prestrihaná tak, aby v zime dovnútra prepúšťala slnečné lúče. Okrem vytvorenia pracovnej pohody znižuje náklady na chladenie, alebo kúrenie.

Pre nezávislú údržbu sú v predsadených mliečnych podsvietených kubusoch fasády ukryté rebríky medzi úrovňami, vďaka ktorým je celá fasáda obslúžiteľná nezávisle od prevádzky kancelárií. Systém zaveseného vertikálneho skleníka je vzhľadom na jeho priestorové limity svetovo unikátny, musel byť špeciálne posudzovaný teoretickým virtuálnym modelom, a po overení jeho funkčnosti praxou bol patentovaný.

Vstup do budovy je na prízemí z ulice podporený charakteristickým písmenom “W” a zvýraznený podsvieteným portálom z matovaného skla. Ďalej sa na prízemí nachádzajú priestory pre obchodné prevádzky a vjazd do podzemnej garáže. Prízemie a suterény využívajú celú plochu pozemku. Zvyšné podlažia (2.-7.NP) sú navrhované ako kancelárske priestory kategórie A, vo výmere 2 633 m² so svetlou výškou 2,85 m. Priestory sú plne vetrané, klimatizované, so zdvojenou podlahou. Možnosť otvoriť si okno a nadýchať sa čerstvého vzduchu je zachovaná pre každý kancelársky priestor.

Na streche je miesto pre montovanú miestnosť, ktorá rozširuje kancelárske priestory. Ide o jednoduchú konštrukciu tzv. “kontajner“, ktorý je vďaka nenáročnosti osadenia vhodný pre nadstavby v centrách miest. Miestnosti dominuje veľká okenná tabuľa a terasa s výhľadom na mesto. Zvyšok strechy je osadený obstavaným, aj priznaným technickým zariadením.

Názov budovy symbolicky odkazuje na fiktívneho hrdinu Konrada Wallenroda z rovnomenného historického eposu od Adama Mickiewicza, čím autori akcentovali situovanie projektu na Mickiewiczovej ulici.

Projekt bol skolaudovaný v roku 2014.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Oficiálna stránka budovy Wallenrod