CASC Caj Chon

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Caj Chon je rodina čínskych vojenských bezpilotných lietadiel, ktoré vyvíja štátna spoločnosť China Aerospace Science and Technology Company. Tieto bezposádkové vzdušné prostriedky dokážu plniť celú škálu rôznych úloh, vrátane prieskumu, hliadkovania, koordinácie vojenských jednotiek na bojisku a ničenia pozemných cieľov.

Caj Chon znamená v preklade do slovenčiny „dúha“, preto sú na Západe tieto lietadlá označované ako Rainbow (niekedy skratkou CH - z prepisu Cai Hong).[1]

Caj Chon 1 (CH-1)[upraviť | upraviť zdroj]

Caj Chon 1 (CH-1) je taktické bezposádkové lietadlo s turbovrtuľovým pohonom. Jeho vývoj začal v roku 2000 a ako už naznačuje číslo "1" bolo prvým z rodiny Caj Chon. Je určené na hliadkovanie v pohraničných oblastiach, prieskum a získavanie údajov pre korekciu delostreleckej paľby. Dokáže lietať autonómne a poskytovať informácie pozemnej stanici v reálnom čase.

V prednej časti trupu štvorcového tvaru sa nachádza komunikačný a navigačný systém. Palivová nádrž s motorom a dvojlistovou vrtuľou sú umiestnené vzadu. Caj Chon 1 je hornoplošník s rozpätím krídel 4,4 m. Z krídel vystupujú dva nosníky, ktoré majú na konci dve zvislé chvostové plochy. Sú spojené vodorovnou plochou, ktorá slúži ako horizontálny stabilizátor. Lietadlo štartuje z mobilnej odpaľovacej rampy pomocou raketového motora. Pristátie sa uskutočňuje pomocou padáku.

Počas misií Caj Chon 1 zvyčajne lieta vo výške 1 000 - 3 000 m. Lietadlo vydrží vo vzduchu maximálne 6 hodín a jeho akčný rádius je 100 km. Jeho senzorové vybavenie pozostáva z TV a infračervenej kamery.[2]

Špecifikácie[upraviť | upraviť zdroj]

Technické údaje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dĺžka: 3,75 m
  • Rozpätie: 4,4 m
  • Výška: 0,87 m
  • Plocha krídel: 40 m²

Výkony[upraviť | upraviť zdroj]

  • Maximálna rýchlosť: 170 km/h
  • Cestovná rýchlosť: 120 km/h
  • Akčný rádius: 100 km
  • Letová výdrž: 6 hodín
  • Dostup: 4 500 m
  • Stúpavosť: 4,3 m/s
  • Preťaženie: -1,5 - 3G

Caj Chon 2 (CH-2)[upraviť | upraviť zdroj]

Caj Chon 2 predstavuje mierne vylepšenú verziu Caj Chon 1, ktorá je určená na taktický prieskum.[3]

Caj Chon 3 (CH-3)[upraviť | upraviť zdroj]

Caj Chon 3 má výrazne prepracovaný drak s kačacími plochami v prednej časti trupu. Dronu chýbajú zvislé chvostové plochy, aké mali verzie CH-1/CH-2, krídla sú však ukončené výraznými wingletmi. Lietadlo má letovú výdrž zvýšenú na 12 hodín a cestovnú rýchlosť na 220 km/h. Popri prieskumných úlohách dokáže plniť aj bojové. Vyzbrojený dvomi strelami vzduch-zem AR-1 alebo bombami FT-5 je schopný zasahovať pozemné ciele. Maximálna vzletová hmotnosť lietadla je 640 kg.[4]

Caj Chon 4 (CH-4)[upraviť | upraviť zdroj]

CH-4 naAirshow Zhuhai 2022

Caj Chon 4 už predstavuje lietadlo typu MALE, t.j. dokáže operovať stredných výškach a disponuje veľkou letovou vytrvalosťou. Vývoj tejto verzie sa začal v roku 2010 a dron prvýkrát vzlietol v septembri 2011. Bol exportovaný do Egypta, Saudskej Arábie a Iraku, ale na základe posledných správ z čínskych médií ho zaradilo do služby aj čínske letectvo. Dňa 10. októbra 2015 oznámilo iracké ministerstvo obrany, že uskutočnilo pomocou dronu prvý útok na bojovníkov Islamského štátu.

Caj Chon 4 je veľkosťou porovnateľný s americkým MQ-1 Predator. Dostup lietadla je 8 000 m, maximálny dolet 3 500 km a maximálna vzletová hmotnosť 1 330 kg. CH-4 unesie 345 kg zbraní alebo vybavenia spolu so 165 kg paliva. Dokáže letieť nepretržite 38 hodín, v prípade maximálneho užitočného zaťaženia je to však len 14 hodín.

80% draku lietadla je vyrobených z kompozitných materiálov. Stroj má celkovú dĺžku 9 m a rozpätie krídel 18 m. Pod krídlami sú štyri zbraňové závesníky - dva vonkajšie s nosnosťou 75 kg a dva vnútorné s nosnosťou 120 kg. Lietadlo môže byť vyzbrojené 4 až 6 riadenými strelami AR-1 s laserovým navádzaním alebo bombami FT-9 s družicovým navádzaním.

Elektro-optické vybavenie pozostáva z infračerveného senzora, laserového značkovača a laserového diaľkomeru. CH-4 má taktiež rádiolokátor so syntetickou apertúrou s dosahom 30 km. Pozemná riadiaca stanica je prepravovaná nákladným automobilom. Obsluha pozostáva zo štyroch pracovníkov - komunikačného operátora, pilota, operátora zbraní a operátora elektro-optických senzorov.[5]

Caj Chon 5 (CH-5)[upraviť | upraviť zdroj]

CH-5 na Airshow Zhuhai 2022

Prototyp lietadla Caj Chon 5 vzlietol prvýkrát v auguste 2015. Verejnosti bol predstavený o rok neskôr na Airshow China 2016. Celý trup je postavený z ľahkých kompozitných materiálov. Lietadlo veľkosťou i tvarom nápadne pripomína americký dron MQ-9 Reaper. Trup je dlhý 11 m a krídla majú rozpätie 21 m. Maximálna vzletová hmotnosť stroja je 3 300 kg, pričom užitočné zaťaženie je 1 200 kg.

Motor s výkonom 330 koní umožňuje lietadlu dosiahnuť maximálnu rýchlosť viac ako 300 km/h, pričom jeho cestovná rýchlosť je 180 - 220 km/h. Lietadlo údajne vydrží vo vzduchu až 60 hodín, čím výrazne prevyšuje aj MQ-9 Reaper ER, ktorého letová výdrž je 42 hodín. Dostup Caj Chon 5 je 7 000 km.

Lietadlo je schopné letieť úplne autonómne po vopred naprogramovanej trase, vrátane vzletu a pristátia. Pracovník pozemnej stanice ho môže prostredníctvom dátovej linky ovládať na vzdialenosť 250 km. Pri použití satelitného spojenia je možné tento dosah predĺžiť až na 2 000 km.[6]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]