CD-ROM

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
CD-ROM mechanika

CD-ROM (Compact Disc Read-Only Memory) je neprepisovateľné optické záznamové médium fyzicky totožné s Audio CD, pričom formát uložených údajov je prispôsobený na uchovanie a čítanie počítačových dát. Kapacita CD-ROM média je obyčajne 650-700 MB.

CDrom význam[upraviť | upraviť zdroj]

Na rozdiel od diskových zariadení, ako napríklad disketa, pevný disk, Zip mechanika a podobne nie sú dáta ukladané do sústredných kružníc, ale do jednej dlhej špirály podobne ako na gramofónovej platni. Záznam na CD-ROM disku je jednostranný, dĺžka celej špirály je okolo 6 km a hustota uložených dát je konštantná.

Dáta sa zaznamenávajú do sektorov, ktoré majú veľkosť 2352 bajtov. Dáta môžu byť zaznamenané troma spôsobmi:

  1. Mode 1, má 2048 užitočných B/sektor (štandard), MSCDEX v MS DOSe podporuje len 2048 B
  2. Mode 2, 2336 B/sektor
  3. Audio, 2352 B/sektor

Sektor sa skladá z 98 rámcov. Každý rámec začína 24 synchronizačnými bitmi a potom nasledujú 2 bloky s dvanástimi používateľskými bajtami a 4mi bajtami CIRC korekcie. Každý bajt začína trojicou spojovacích nulových bitov a 14-bitovým kódom bajtu. Pri zakódovaní nesmú byť dve jednotky vedľa seba. Aby to nenastalo, pri spájaní bajtov sú preložené tromi spojovacmi nulovými bitmi. Každá sekunda záznamu obsahuje 75 sektorov.

Dejiny CD-ROM siahajú do roku 1970 k firme RCA, ktorá vyvinula obojstranný video disk s priemerom 30,5 cm so spôsobom zápisu a čítania založeným na optike a odrazu lasera. Vzhľadom na vysokú cenu a malú odolnosť sa tento disk veľmi neujal. Veľa firiem vyvíjalo podobné riešenia, situácia sa zmenila v roku 1980, kedy firmy Philips a Sony uzavreli dohodu o spoločnom štandarde. Prvé CD bolo vyrobené v auguste 1982 v Hannoveri v prvej továrni na výrobu lisovaných CD, bola na ňom zaznamenaná Alpská symfónia Richarda Straussa. Masová výroba bola spustená 17. augusta 1982. Nasledovalo použitie na uloženie dát, rýchlosť mechaník sa označuje násobkom rýchlosti pôvodných audio CD, dnes obyčajne 52x.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému CD-ROM
  • Spolupracuj na Wikislovníku Wikislovník ponúka heslo CD-ROM