Campione d’Italia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Campione d'Italia alebo skrátene Campione je talianska obec, exkláva vo vnútri švajčiarskeho územia kantónu Ticino. Je to územie rovnomennej obce ležiacej na brehu Luganského jazera, južne od Lugana, pri ceste do talianskeho mesta Como. Od územia Talianska je oddelená horským pásmom. Územie je administratívnou súčasťou regiónu Lombardsko, je vzdialené približne 2 km od talianskej hranice. Súčasný stav vznikol po tom, ako sa kantón Ticino v roku 1798 stal súčasťou Švajčiarskej konfederácie. Obyvatelia Campione sa rozhodli zostať súčasťou Lombardska, ktoré sa pripojilo k Taliansku v roku 1871. Dodatok v názve „d'Italia“ (niekedy aj „d'Itàlia“) bol pridaný až neskôr za vlády Mussoliniho.

Základné údaje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Rozloha: 1,6 km² (z toho súš 1 km²)
  • Počet obyvateľov: 2 267 (r. 2001)
  • Hustota zaľudnenia: 2 267 obyvateľov/km²
  • Geografická poloha: 45° 58' s. g. š., 8° 58' v. g. d.

Administratívne členenie a hospodárstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Územie je výrazne ekonomicky aj administratívne integrované so Švajčiarskom, používanou menou je švajčiarsky frank, profituje zo špeciálneho colného pravidla, ktoré umožňuje obyvateľov exklávy vstup na švajčiarske územie. Je súčasťou švajčiarskeho colného územia. Taktiež je napojená na švajčiarsku telekomunikačnú sieť, pri spojení z Talianska je nutné použiť švajčiarsku predvoľbu (+41 91). Poštové zásielky môžu mať v adrese uvedené buď švajčiarske (CH-6911) alebo talianske PSČ (I-22060). Svoje špecifické postavenie využíva aj v oblasti prevádzkovania kasín a herní, keďže legislatíva je tu ústretovejšia ako v Taliansku či Švajčiarsku. V rokoch 19441952 vydávalo Campione vlastné poštové známky. Ďalším špecifikom tejto exklávy je poloha na brehu jazera, ktoré ho spája s materskou krajinou. Preto je možné vstúpiť na talianske územie preplávaním Luganského jazera bez vstupovania na švajčiarske územie aj napriek tomu, že jazero je súčasťou teritória Švajčiarska.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa záznamov vedených vikárom Robertom Ruscom z roku 1600 je zrejmé, že obec bola založená Rimanmi pod názvom „Campilyeus“, prípadne „Campilio“. Pôvodný názov je zložený z dvoch slov: campo a lyo. Slovo lyo je gréckeho pôvodu, znamená Bakchus a bolo použité z dôvodu, že miestne svahy už vtedy pokrývali rozsiahle vinice. Odtiaľ potom vznikol názov „Campo di Bacco“ (Bakchovo pole).

Špecifické prírodné podmienky umožnili Rimanom na tomto mieste vybudovať opevnenú vojenskú stanicu. Prvým vlastníkom obce bol Totone, zmieňovaný v záznamoch od roku 721. Po smrti zanechal svoj majetok milánskemu biskupovi, ktorý pričlenil Campione so statusom samostatnej republiky pod správu kláštora Saint Ambrose (nepodliehala akejkoľvek forme episkopálnej jurisdikcie pápeža). Po tom, ako v roku 1512 Švajčiarsko obsadilo územie dnešného kantónu Ticino, miestni mnísi zabránili, aby bolo územie anektované a obec zostala samostatnou jednotkou v rámci Talianska.

V noci 24. januára 1623 vypukli v obci nepokoje. Vzbúrenci vypálili miestny hrad, z ktorého sa dodnes zachovali iba nepatrné zvyšky.

V roku 1797 obsadili územie napoleonské vojská a na základe dohody z Campoformia bol kláštor zrušený a Campione pripojené k územiu Cisalpínskej republiky, konkrétne k departementu Lario (dnešná provincia Como). Opätovné snahy Švajčiarska o získanie Campione boli pri jednaniach na Viedenskom kongrese v roku 1815 neúspešné. Hraničný spor definitívne vyriešila tzv. Luganská dohoda z roku 1861, ktorou bola od Campione oddelená obec San Martino.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]