Malý pes

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Canis Minor)
Malý pes
Mapa súhvezdia Malý pes
Mapa súhvezdia Malý pes

Latinský názovCanis minor
SkratkaCMi
GenitívCanis Minoris
Symbolické vyjadreniemenší pes
Rektascenzia8h
Deklinácia
Plocha182  štvorcových stupňov
Poradie: 71
Počet hviezd
(magnitúda < 3)
2
Najjasnejšia hviezdaProkyón (α CMi)
(Zdanl. magnitúda 0,38)
Susedné súhvezdia
Viditeľné na zemepisnej šírke +85° a −75°
Najlepšie viditeľné o 21:00 počas mesiaca Marec

Malý pes (Canis Minor) je jedno z 88 súhvezdí modernej astronómie, ako aj jedno zo 48 súhvezdí zavedených Ptolemaiom. Obsahuje hviezdu Prokyón, jednu z najjasnejších hviezd na oblohe.

Mytologický pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

O vzniku tohto súhvezdia vzniklo mnoho povestí, ktoré sa od seba značne líšia a rozchádzajú. Podľa jednoduchších verzií je Malý pes jeden zo psov lovca Orióna, preto ho na nebi stále sprevádza. Iná verzia vraví, že je to jeden zo svorky psov Artemidy, bohyne lovu. Podľa inej báje to bol jeden zo psov princa Aktaióna. Aktaión bol vášnivý poľovník. Jedného dňa, keď s družinou prenasledoval zver v kitairónskych lesoch, zatúlal sa do posvätného hája a priblížil sa k istej jaskyni. V tej jaskyni sa kúpavala bohyňa Artemis. Nymfy, ktoré jej chystali kúpeľ, si Aktaióna všimli a bohyňa sa rozhnevala, že ju videl nahú. Potrestala ho tak, že ho premenila na statného jeleňa. Aktaión v zúfalstve pobiehal po lese, kde ho vysliedili psy jeho vlastnej družiny a nevediac, že je to ich pán, uštvali ho na smrť. Jeden z tých psov sa potom dostal na oblohu.

V ďalšej legende Malý pes predstavuje zase sučku Mairu, ktorá patrila roľníkovi Ikariovi, prvému pestovateľovi viniča. Ikarios sa naučil pestovať vinič od boha Dionýza a rozšíril ho po celej krajine. Jedného dňa zabili Ikaria opití pastieri, ktorí nakoľko nepoznali opojné účinky vína, nazdávali sa, že Ikarios im dal vypiť jed. Maira našla mŕtvolu svojho pána a doviedla k nej jeho dcéru Erigonu. Boh Zeus ju potom preniesol na oblohu. Podľa niektorých antických autorov sa však Maira nestala súhvezdím Malého psa, ale hviezdou Sírius.

Hviezdy[upraviť | upraviť zdroj]

Hviezda Meno Hviezdna veľkosť
α CMi Prokyón 0,38m
β CMi Gomeisa 2,89m

Malý pes je pomerne malé súhvezdie z čoho vyplýva, že je chudobnejšie na jasné telesá ako väčšie súhvezdia zimnej oblohy. Napriek tomu má jednu z najjasnejších hviezd oblohy a to alfa Prokyon, štvrtú najjasnejšiu hviezdu severnej oblohy. Jeho zdanlivá jasnosť je 0,4 magnitúdy a je to to žltý podobor. Zároveň je to aj jedna z našich najbližších hviezd so vzdialenosťou 11,4 svetelného roka od Slnka.

14 Canis Minoris je trojhviezda, ktorej hlavná zložka s jasnosťou 5,4 magnitúd je na hranici viditeľnosti voľným okom. Už poľný ďalekohľad s dobrou svetelnosťou alebo hvezdársky ďalekohľad s priemerom objektívu vyše 5 cm stačia na to, aby rozlíšili jej dvoch sprievodcov: Jasnejšieho (7. magnitúda) vo vzdialenosti 76“ a slabšieho (8. magnitúda) v odstupe 112“.

Napriek tomu, že juhozápadnou časťou súhvezdia prechádza Mliečna cesta, je chudobné na jasné objekty. Nachádza sa v ňom len niekoľko ťažko pozorovateľných galaxií, z ktorých najjasnejšie dosahujú 14. magnitúdu.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Malý pes je malé zimné súhvezdie tradične zakresľované v hviezdnych mapách ako jediná spojnica dvoch najjasnejších hviezd: Alfy Prokyona a bety Gomeisy. Prokyon je jedna z hviezd asterizmu Zimný šesťuholník, alebo menej známy Zimný trojuholník, ktorý je tvorený okrem neho ešte Síriom z Veľkého psa a Betelgeuze z Orióna. Celé súhvezdie sa nachádza zhruba na úrovni Oriónovho ramena, spojnica hviezd Bellatrix a Betelgeuze zhruba ukazuje na Gomeisu. Na presvetlenej mestskej oblohe býva Prokyon jedna z mála hviezd, ktorú možno bez problémov vidieť.