Carol Burnettová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Carol Burnett
v roku 1974
Celé menoCarol Creighton Burnett
Narodenie 26. apríl 1933 (90 rokov)
San Antonio, Texas, USA
Povolanieherečka, komediantka, speváčka, spisovateľka
Roky pôsobenia1955 – súčasnosť
ManželDon Saroyan (1955 – r. 1962)
Joe Hamilton (1963 – r. 1984)
Brian Miller (od 2001)
Deti3

Carol Burnettová (angl. Carol Creighton Burnett; * 26. apríl 1933, San Antonio, Texas, USA) je americká herečka, komička, speváčka a spisovateľka. Je známa z televíznej show Carol Burnett Show. V roku 2019 jej kariérne úspechy ocenil Zlatý glóbus, ktorý vytvoril cenu Carol Burnett Award, ktoré sa zameriava na televízne úspechy a Burnettová bola jej prvou držiteľkou.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Burnettová sa narodila ako dcéra filmovej publicistky a manažéra kina. Kvôli závislosti na alkohole jej rodičov, vyrastala odmalička s jej babkou. Neskôr žila v penzióne s babkou a jej nevlastnou sestrou v Hollywoode v Kalifornii.

Burnettová v roku 2014.

Študovala na Hollywood High School a neskôr študovala na Kalifornskej Univerzite so zameraním na dramaturgiu. Ak chcela byť prijatá na dramaturgiu, musela sa zúčastniť kurzov herectva.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1956 účinkovala v sitkome Stanley po boku Budyho Hacketta. Od roku 1958 začala účinkovať v divadlách. O rok neskôr jej účinkovanie v inscenácii Once Upon a Mattress vynieslo nomináciu na cenu Tony. V rovnakom roku získala možnosť účinkovať vo varietnom špeciály The Garry Moore Show. V show účinkovala do roku 1962, kde za svoje účinkovanie získala aj cenu Emmy Award. Objavila sa aj po boku Julie Andrews v hudobnom programe Julie a Carol at Carnegie Hall z roku 1962.

V roku 1967 naprieč svojim televíznym úspechom získala možnosť účinkovať vo vlastnom varietnom špeciály. Vznikla show The Carol Burnett Show, ktorá zaznamenala obrovský televízny úspech. Získala množstvo nominácii a ocenení, napríklad Zlatý glóbus či Emmy Award. Natáčanie bolo zastavené v roku 1978, nakoľko Burnettová mala iba desať ročnú zmluvu. V lete 1979 pokračovala vo varietnom špeciály, ktorý nadväzoval na The Carol Burnett Show, no s iným názvom - Carol Burnett & Company.

V roku 1982 stvárnila jednu z postáv v muzikáli Annie. O rok neskôr sa objavila po boku Elizabeth Taylor vo filme Priateľka.

V roku 1992 sa objavila v úspešnej komédii Fraška. Objavila sa tiež v televíznych seriáloch ako Núdzové pristátie, Zúfalé manželky, či Som do teba blázon. Matku Jane Lynch stvárnila v televíznom seriáli Glee.

V roku 2017 vysielala stanica CBS, The Carol Burnett Show: 50 výročie špeciálu, ktorého sa zúčastnili pôvodní členovia hereckého obsadenia ale aj špeciálni hostia, ako Jim Carrey, Kristin Chenoweth, Maya Rudolph, Jay Leno, Jane Lynch, Bernadette Peters, Martin Short či Bill Hader.

V roku 2019 si jej kariérny úspech uctili cenou Carol Burnett Award, ktorou sa stala aj prvou držiteľkou.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Burnettová bola tri krát vydatá. Z druhého manželstva má tri dcéry, Carrie, Jody a Erin. Jej najstaršia dcéra Carrie, zomrela v roku 2002 na rakovinu pľúc a mozgu. Všetky jej dcéry sa venujú herectvu.

V roku 2001 sa Burnettová tretí krát vydala, jej manžel je mladší o dvadsaťtri rokov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Carol Burnett na anglickej Wikipédii.