Cars Toons

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cars Toons
Originálny názov Cars Toons
Žáner animovaný, grotesky, miniseriál
Námet John Lasseter
Krajina USA Spojené štáty
Pôvodný jazyk anglický
Počet sérií 2
Počet častí Materove neuveriteľné príbehy: 11
Tales from Radiator Springs: 4
Celkovo: 15
Produkcia
Producent Kimberly Adams
Dĺžka časti 2–7 minút
Distribútor Disney–ABC Domestic Television
Vysielanie
Pôvodné 27. október 200820. máj 2014
Disney Channel
Obsadenie

Cars Toons je americký animovaný seriál vyrobený spoločnosťou Pixar, ktorý sa skladá z dvoch častí – Materove neuveriteľné príbehy (Mater's Tall Tales) – 11 krátkych filmov a Tales from Radiator Springs – 4 krátke filmy. Hlavnými postavami seriálu sú Mater a Bleskový McQueen z filmu Autá. Postavu Matera v anglickom znení dabuje herec Larry the Cable Guy, postavu Bleskového McQueena dabuje Keith Furgusuon namiesto herca Owen Wilson, ktorý McQueena dabuje vo všetkých troch filmoch Autá. Owen Wilson si i tak zahral v seriáli v epizóde The Radiator Springs ½.

Prvá epizóda seriálu mala premiéru v pondelok 27.októbra 2008 na televíznych staniciach Toon Disney, Disney Channel[1] a ABC Family. Niektoré epizódy seriálu mali premiéru i na DVD, Blue-ray či filmových upútavkách.

Výťah[upraviť | upraviť zdroj]

Materove neuveriteľné príbehy[upraviť | upraviť zdroj]

Všetky autogrotesky v Materových neuveriteľných príbehoch sú postavené na rovnakom postupe: Epizóda sa začína pohľadom na Materovu drevenú rozheganú garáž, z ktorej dvere spadnú. Mater neskôr predstúpi a povie niektorú z viet: „Keď klamem, tak plačem.“[2] alebo „Hovorím pravdu!“[2].

Mater vždy prichádza do kontaktu s Bleskovým McQueenom v nejakej situácii, ktorá istým spôsobom súvisí s Materovou neuveriteľnou príhodou z minulosti. V polovici rozprávania ho však McQueen zastaví a dohovára mu, že to sa nemohlo stať. Materovým argumentom je veta „Veď si spomínaš, bol si tam aj ty“. Mater pokračuje v rozprávaní príbehu už so zakomponovaním postavy McQueena.

Keď dorozpráva príbeh, ktorému Bleskový McQueen stále neverí, prichádza určitý dôkaz, ktorý zneistí McQueena... Epizóda končí obrazom Matera a Bleskového McQueen v kostýmoch prispôsobených príbehu (s výnimkou epizódy „Mater v Tokiu“). Vo väčšine epizód sú Materove verné fanúšičky dvojičky Mia a Tia, ktoré boli verné fanúšičky aj Bleskového McQueena zo začiatku filmu Autá.

Tales from Radiator Springs[upraviť | upraviť zdroj]

Epizódy seriálu Cars Toons v časti Tales from Radiator Springs sa sústreďujú na jednoduché príbehy obyvateľov mestečka Chladičových Kúpele. Jednoduchosť príbehov je už zrejmá z názvov – Čkanie, Otravovanie, Otáčanie. Prvé tri epizódy neboli preložené do slovenskej verzie, štvrtá epizóda bola preložená iba do češtiny. Časť seriálu obsahuje tieto štyri epizódy:

1.Hiccups (Čkanie) – Epizóda opisuje rôzne metódy, akými sa obyvatelia mestečka snažili pomôcť Bleskovému McQueenovi, ktorý začal čkať.

2.Bugged (Otravovanie) – Epizóda opisuje Redovo správanie sa k otravným muchám typu VW chrobák.

3.Spinning (Otáčanie) – Epizóda opisuje Guidove kúsky s reklamnou tabuľou v tvare šípky.

4.The Radiator Sprinngs 500 ½ - Epizóda opisuje oslavy Stanleyho, zakladateľa mesta Chladičové Kúpele. Súčasťou osláv sú zaujímavé preteky s nečakaným rozuzlením.

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Mater je hlavná postava týchto krátkych príbehov. Vždy rozpráva o tom, čo zažil v minulosti, teda aj o skorších povolaniach. Vždy je niekým obdivovaný (najčastejšie dvojičkami Miou a Tiou). Jeho meno sa prispôsobuje daným príbehom, napríklad El Materdor v epizóde Mater Toreador.
  • Bleskový McQueen je najlepší priateľ Matera a súčasťou jeho príbehov, i keď o nich pochybuje.

Vedľajšie postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Mia a Tia sú v tomto seriáli najväčšími fanúšičkami a obdivovateľkami Matera, ktoré sa v príbehoch prispôsobujú jeho vzhľadu.
  • Fillmore' je obyvateľ mestečka Chladičové Kúpele, ktorý rád popíja rôzne druhy palív.
  • Sally Carrera je priateľka Bleskového McQueena.
  • Ito San je klient Matera v epizóde Mater v Tokiu (Tokyo Mater), ktorý odštartoval preteky driftu.
  • Stanley bol manžel Lizzie a zakladateľ mestečka, ktorý sa objavil v epizóde Time Travel Mater (Materova cesta časom).

Vedľajšími postavami seriálu sú taktiež obyvatelia mestečka Chladičové Kúpele – Luigi, Guido, Šerif, Lizziie, Filmore, Red... a postavy Mike, Sulley, Kabuto, Koji...

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Po mimoriadnom úspechu filmu Autá v roku 2006 začali natáčať seriál Cars Toons: Mater´s Tall Tales (Materove neuveriteľné príbehy). Prvých deväť krátkych filmov vyrobila spoločnosť Pixar. Ďalšie krátke filmy vyrobila dcérska spoločnosť Pixar Canada. Krátky film „Tokyo Mater“ (Mater v Tokiu) mal premiéru v amerických kinách 12. decembra 2008, v ten istý deň ako animovaný film Bolt. Krátky film Mater v Tokiu je prvým filmom od Disney Pixar, ktorý vyrobili vo forme Disney Digital 3-D – značka pre filmy produkcie Disney vo forme 3D. V epizóde „Tokyo Mater“ sa v krátkej chvíli objavili aj Sulley a Mike z filmu Monsters, a. s.

Uverejnenie[upraviť | upraviť zdroj]

Reklamy[upraviť | upraviť zdroj]

Časť seriálu Cars Toons: Mater's Tall Tales (Materove neuveriteľné príbehy), Disney·Pixar Cars Die-Cast Line, mala premiéru v roku 2009. Boli uvedené aj dve epizódy: „Rescue Squad Mater“ a „Mater the Greater“. Rovnako uviedli epizódu „El Materdor“. Súčasťou pridaných epizód je „The Radiator Springs 500 ½“, ktorá bola uvedená v roku 2014, režíroval ju Rob Glibbs. Klub fanúšikov Disney D23 na výstave v roku 2013 tituloval aj „To Protect and Serve“. Od roku 2014 boli epizódy seriálu vysielané na televíznej stanici Disney Channel, hoci už neboli vysielané nové epizódy.

Videohra[upraviť | upraviť zdroj]

Papaya Studio vyrobilo videohru na štýl seriálu Materove neuveriteľné príbehy pre hernú konzolu Wii. Videohra bola uvedená v utorok 19.októbra 2010. Verzia pre počítač bola uvedená aj mimo USA.

Home media[upraviť | upraviť zdroj]

Súbor deviatich krátkych filmov s titulom Cars Toons: Mater´s Talla Tales bol vo forme DVD a Blue-ray uvedený v utorok 2.novembra 2010. Súbor tvorili epizódy: „Mater the Greater“ (Mater – najväčší), „Rescue Squad Mater“ (Mater hasičom), „Monster Truck Mater“ (Mater kamiónom), „Unidentified Flying Mater“ (UFO – Úplne fantastické odhalenie), „El Materdor“ (Mater toreador), „Moon Mater“ (Mater vo vesmíre), „Heavy Metal Mater“ (Mater Metalista), „Mater Private Eye“ (Mater – súkromný detektív) a „Tokyo Mater“ (Mater v Tokiu)[3].

Zvyšné dve epizódy seriálu Materove neuveriteľné príbehy – „Air Mater“ (Mater vo vzduchu) a „Time Travel Mater“ (Materovo cestovanie v čase) boli uvedené na Pixar Short Films Collection, a Volume 2. Epizóda „Air Mater“ bola taktiež bonusom k filmu Autá 2 na DVD i Blue-ray.

Knižné podoby[upraviť | upraviť zdroj]

Úspech filmu Autá a tohto seriálu sa objavil aj v knižnej podobe. Tri filmové epizódy seriálu Materove neuveriteľné príbehy sa dostali do knihy na slovenskom trhu pod názvom „Materove dobrodružstvá“. Sú to: „Záchranár Mater“ (epizóda Mater hasičom), „Veľký Mater“ (epizóda Mater – najväčší) a „El Materdor“ (epizóda Mater Toreador). Kniha pod názvom „Autá: Mater na mesiaci a iné historky“ sa taktiež skladá z troch príbehov – „Mater – najväčší“, „Mater na mesiaci“, „Mater kamiónom“. Posledné dva uvedené príbehy sú aj súčasťou knihy Autá: Mater na mesiaci a iné historky. Tretím príbehom knihy je epizóda „Mater, súkromný detektív“.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Cars Toons [online]. [Cit. 2018-09-10]. Dostupné online. (po nemecky)
  2. a b Jedna z viet, ktorú Mater hovorí na začiatku epizódy seriálu.
  3. Bujdy na resorach: Japoński Złomek (1) [online]. www.teleman.pl, [cit. 2018-09-10]. Dostupné online. (po poľsky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Cars Toons na anglickej Wikipédii a Autogrotesky na českej Wikipédii.
  • Článok obsahuje aj názvy epizód seriálu zo slovenského vydania, niektoré názvy sú prekladom českých názvov epizód.