Celestín I.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Celestín I.
rímsky biskup
Celestín I.
Funkcie a tituly
Pontifikát
10. september 422 – 27. júl 432
Predchodca sv. Bonifác I. sv. Sixtus III. Nástupca
Biografické údaje
Rodné menoCelestinus Primus
Narodenie376
Rím
Úmrtie27. júl 432
Rím
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Pápež
Voľba10. september 422
Svätec
Sviatok6. apríl
Odkazy
Celestín I. na catholic-hierarchy.org angl.
Spolupracuj na Commons Celestín I.
Kompletný zoznam pápežov

Svätý Celestín I. (lat. Caelestinus Primus) (* ? Rím - † 27. júl 432, Rím) bol 43. rímskym pápežom (v období rokov 422 - 432).

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Z jeho mladosti nie sú o ňom žiadne správy. Iba to, že bol Riman a jeho otec sa volal Priscus. Vraví sa, že žil určitú dobu v Miláne so sv. Ambrózom. Prvá správa o ňom pochádza z dokumentu o Inocentovi I., kde sa spomína ako diakon. V roku 418 mu písal veľmi úctivo sv. Augustín. Nastúpil na pápežský stolec po Bonifácovi I. 10. septembra 422 (podľa Tillemonta, no Bollandists píše o 3. novembri) a zomrel 27. júla 432.

Napriek nepokojným časom vo vtedajšom Ríme, bol zvolený bez akejkoľvek opozície, ako sa dozvedáme z listu sv. Augustína, ktorý mu písal krátko po jeho zvolení, v ktorom ho prosí o pomoc pri vyriešení sporu s Antoniom, biskupom z Fessuly v Afrike. Ako sa zdá, medzi Celestínom a Augustínom existovalo silné priateľské puto. Po jeho smrti (430) napísal Celestín dlhý list biskupom v Galií, kde zakázal akékoľvek útoky na jeho pamiatku.

V posledných rokoch svojho pontifikátu bojoval proti nestoriánstvu na východe a autora tejto herézy, Nestoria exkomunikoval.

Posledným oficiálnym aktom Celestína, bolo vyslanie sv. Patrika do vtedy ešte pohanského Írska (v r.431 tam síce poslal biskupa Palladia, ale ten Írsko opustil a zomrel nasledujúceho roku v Británii). Patrik prijal misiu iba niekoľko dní pred Celestínovou smrťou.

Pamätné dni[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Celestín I.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]


Predchodca:
Bonifác I.
Pápežský znak Pápež
Celestín I.
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Sixtus III.