Cerkov Ochrany Presvätej Bohorodičky (Nižný Komárnik)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cerkov Ochrany Presvätej Bohorodičky
Južný pohľad na cerkov
Patrocínium: Pokrov presvätej Bohorodičky
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Prešovský kraj
Okres Svidník
obec Nižný Komárnik
Náboženstvo  
 - cirkev Gréckokatolícka
Súradnice 49°22′30″S 21°41′54″V / 49,375°S 21,698333°V / 49.375; 21.698333
Architekt Volodymyr Sičynskyj
Štýl kostol bojkovského typu
Materiál drevo
Výstavba 1938
Štátny znak SRNárodná kultúrna pamiatka SR
Pred r. 2002[1]
 - súčasť Východoslovenské drevené kostoly
 - dátum vyhlásenia 1968
ÚZPF[2]
 - číslo 1885
 - dátum zápisu 26. 10. 1973
Poloha kostola na Slovensku
Poloha kostola na Slovensku
Poloha v rámci kraja
Poloha v rámci kraja
Wikimedia Commons: Temple of the Protection of the Mother of God, Nižný Komárnik
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Cerkov Ochrany Presvätej Bohorodičky je drevený gréckokatolícky chrám v Nižnom Komárniku. Postavený bol v roku 1938 neďaleko staršieho, poškodeného v prvej svetovej vojne, ktorý bol neskôr zbúraný. Aj keď je z 20. storočia, bola v roku 1968 vyhlásená za národnu kultúrnu pamiatku spolu s ďalšími 26 kostolmi ako súbor Východoslovenské drevené kostoly.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Na území Slovenska je jediná bojkovského typu, jediná v exteriéri takmer dokonalá drevená zrubová kupola - realizovaná vízia už v 5. stor. postavených carihradských murovaných cerkvi. Tento drevený chrám postavili domáci rusínski majstri za pomoci ostatných dedinčanov a projektu dobrodinca. Projektoval ho ukrajinský architekt a kunsthistorik Ing. Volodymyr Sičynskyj (1894-1962). Tento architekt je aj autorom chrámu Zoslania Svätého Ducha v Michalovciach. Chrám v Nižnom Komárniku je pravdepodobne jediná drevená sakrálna stavba na Slovensku, ktorú pomáhal realizovať profesionálny architekt.

Na rozdiel od spomínaného starého chrámu lemkovského typu, tento chrám je už bojkovského typu, v ktorom trojdielnosť nie je zvýraznená vežami rôznej výšky (u lemkovského typu je najvyššia veža nad babincom, niekedy akoby oddelená od ostatnej konštrukcie stavby a najnižšia veža je nad hlavným oltárom). Bojkovský typ dreveného chrámu zvýrazňuje pokrytie chrámovej lode (nava).

Chrám stojí na kamennej podmurovke. Na kupolách sú ihlanovité vežičky. Pred vchodom je tympanonom zakončený portikus s krížom a vyrezávanými stĺpmi. Je to ľudové pretvorenie klasicistického štýlu. Vnútorné zariadenie je z čias stavby chrámu. Na južnej strane oltárnej časti je malá sakristia s osobitným vchodom. Aktívnu estetickú úlohu tu majú farby (bledožltá, svetlomodrá, tmavočervená). Na výraze pridávajú aj dvojité okná a členitosť tvarov konštrukcie. Architektonickou dominantou lode je šírka oltárneho priestoru a babinca, ako aj najvyššia centrálna vežička. Všetky vežičky sú zakončené železnými kovanými krížmi. Sú pokryté plechom a až ďalšie časti šindľami. Vnútorná výzdoba je z obdobia vzniku chrámu.

Ikonostas bol privezený pravdepodobne zo Zemplína, zrejme z Trebišova. Pochádza (podľa V. Grešlíka) asi z ikonopiseckej dielne rodiny Bohdanských z poľských Jasiel.

Chrám v Nižnom Komárniku počas krutých frontových bojov v obci v jeseni 1944 akoby zázrakom nebol príliš poškodený. Opravili ho v roku 1946 a ďalšie veľké opravy boli v polovici šesťdesiatych rokov. V polovici 90. rokov bol čiastočne reštaurovaný apoštolský rad na ikonostase (J. Leško zo Svidníka). Zásluhou tamojšieho správcu farnosti (Mgr.J.Popovca), a s pomocou ktitorov (novodobých patrónov), rodákov, veriacich v r. 2004 a 2005 prevedená rekonštrukcia a reštauračné práce na ikonostase.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zoznam vybraných národných kultúrnych pamiatok [online]. Bratislava: Pamiatkový úrad SR, [cit. 2015-09-09]. Dostupné online.
  2. Pamiatkový objekt – podrobnosti [online]. Bratislava: Pamiatkový úrad SR, [cit. 2015-09-09]. Dostupné online.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Drevené gréckokatolícke chrámy na východnom Slovensku. Svidník a okolie. Prešov : PETRA n.o., 2007, s. 94-105: "NIŽNÝ KOMÁRNIK, Gréckokatolícky chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky z roku 1938, NKP". ISBN 978-80-8099-010-7.
  • Ivan Pop: "Dejiny Podkarpatskej Rusi v datech. Nakladatelství LIBRI, Praha 2005

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]