Cesta III. triedy 1020 (Slovensko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
III/1020
Typ Cesta III. triedy
Dĺžka celkovo: 5,340 km
Výstavba
Začiatok trasy Bratislava V
Koniec trasy Bratislava V
Krajina Slovensko Slovensko
Región Bratislavský kraj

Cesta III. triedy číslo 1020 (III/1020, staré číslo III/002046 alebo skrátene III/00246) je cesta III. triedy na Slovensku. Spája bratislavskú mestskú časť Jarovce s cestou I/2 z východnej strany a s rakúskou obcou Kittsee zo západnej strany. Na ceste sa nachádza hraničný priechod s Rakúskom. Po vybudovaní diaľnice D4 bola jej časť preložená tak, aby nekolidovala s vetvami diaľničnej križovatky D2/D4 Bratislava-Jarovce.

Väčšinu cesty spravuje Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy, okrem krátkeho 152 m dlhého úseku na území bývalej colnice, ktorú spravuje Colný úrad.

Priebeh[upraviť | upraviť zdroj]

Cesta začína na križovatke s cestou I/2 medzi Petržalkou a Rusovcami. Ďalej prekonáva úrovňovo železničnú trať, za ktorou nasleduje križovatka s vetvou diaľničnej križovatky D2/D4 Bratislava-Jarovce. Následne vchádza do Jaroviec, v strede ktorých ostro odbočuje na severozápad. Nadjazdom prekonáva diaľnicu D4 a ďalej pokračuje až k železničnému priecestiu v obci Kittsee pred ktorým končí a plynulo na ňu nadväzuje miestna komunikácia na ulici Untere Hauptstraße.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]