Cesta na Mesiac

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Cesta na Mesiac (pôvodný názov De la terre à la lune, trajet direct en 97 heures 20 minutes – doslova "Zo zeme na mesiac, priame spojenie za 97 hodín a 20 minút") je kniha, ktorú napísal Jules Verne v roku 1865. Kniha patrí medzi najznámejšie vedeckofantastické romány tohto autora. Dej románu sa odohráva hlavne v Spojených štátoch amerických počas stavby gigantického dela, schopného dopraviť na Mesiac strelu s ľudskou posádkou, a v cislunárnom priestore pri ceste zo Zeme na Mesiac.

Pokračovanie románu autor napísal v roku 1870, má názov Okolo mesiaca (Autour de la lune) a ďalšie pokračovanie v roku 1889 pod názvom Všetko naopak (Sans dessus dessous).

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Americký Gun Club, ktorý vyrába zbrane, je znepokojený mierom, pretože ich delá nemajú bez boja uplatnenie a ich pokrok v balistike bude zbytočný. Preto najprv vymýšľajú rafinované spôsoby, ako vyhlásiť vojnu inému štátu, ale predseda klubu Barbicane príde na skvelý nápad. Vyrobiť obrovské delo, ktoré vystrelí strelu až na Mesiac. Všetko sa darí, až keď narazia na problém – kde umiestniť Columbiadu, obrovské delo, z ktorého bude strela vystrelená. Nakoniec si vyberú Floridu, kde sídli aj Barbicanov odveký nepriateľ Nicholl. Nicholl sa celý život venoval výrobe štítov a Barbicane výrobou diel, ktorých úlohou bolo zničiť štíty vyrobené Nichollom. Z toho dôvodu sa neznášali. Keď je už delo hotové a čaká sa už len na vhodný okamih, na vystrelenie strely, určený Cambridgskou hvezdárňou pristúpi na scénu francúz Michel Ardan. Michel je ochotný nechať sa vystreliť v strele na mesiac a preto sa stáva medzinárodným hrdinom. Ponúkne Nichollovi a Barbicanovi ponuku, aby leteli na mesiac všetci traja. Ponuku prijmu a Nicholl a Barbicane sa uzmieria. Pri vystrelení strely bolo všetko v poriadku, ale problémy nastali počas cesty. Strela sa stretla s druhým mesiacom Zeme. Je taký malý, že sa jeho existencia neberie do úvahy a ten vychýli strelu z dráhy. Cambridgská hvezdáreň zároveň zle určila počiatočnú rýchlosť strely, a preto strela nedopadla na Mesiac, ale sa stala jeho obežnicou.

Kniha na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Kniha Cesta na mesiac vyšla na Slovensku prvýkrát v jednom zväzku spolu s knihou Okolo mesiaca v roku 1870.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]