Charles Alexandre de Calonne

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Charles Alexandre de Calonne
minister financií a ekonóm Ľudovíta XVI.
Charles Alexandre de Calonne
Charles Alexandre de Calonne, podpis (z wikidata)
Biografické údaje
Narodenie20. január 1734
Douai, Francúzsko
Úmrtie30. október 1802 (68 rokov)
Paríž, Francúzsko
Profesiaekonóm a politik
Národnosťfrancúzska
Odkazy
Spolupracuj na CommonsCharles Alexandre de Calonne
(multimediálne súbory)

Charles Alexandre de Calonne,(* 20. január 1734, Douai, Francúzsko – † 30. október 1802, Paríž), bol francúzsky politik, minister a vrchný kontrolór financií počas vlády Ľudovíta XVI. v rokoch 1783 – 1787.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Calonne sa po nástupe do úradu pustil do nápravy fiškálnej krízy, pre čo našiel u Ľudovíta XVI. dostatok podpory. Začal zostavovať široký a ambiciózny plán zvýšenia príjmov a centralizácie riadenia štátnych financií. Kráľovi ho predstavil 20. augusta 1786. Jeho jadrom bol nový daňový systém, ktorý mal nahradiť staré dvadsiatkové daňové odvody a odstrániť daňové výnimky privilegovaných vrstiev.

Nový systém daní mal byť organizovaný podľa provincií a jeho úradníci mali byť volení poplatníkmi – majiteľmi v jednotlivých obvodoch a provinciách.

Tento hlavný návrh mal ako svoju súčasť balík racionalizačných reforiem, vrátane umožnenia voľného obchodu a odstránenia množstva lokálnych colných bariér a poplatkov vo vnútornom obchode.

Keď nastúpil do funkcie, našiel po predchodcoch štátny dlh vo výške 113 miliónov libier ako následok financovania americkej revolúcie, okrem iných aktivít. Na znovuoživenie ekonomiky zaviedol znovu zlatý štandard vo francúzskej mene (libra) a štátny účet diskontných úverov. Predstavil oficiálne balík týchto opatrení:

  1. zníženie vládnych výdavkov
  2. vytvorenie a oživenie metód voľného obchodovania
  3. schválenie predaja cirkevného majetku
  4. vyrovnanie daní z tabaku a soli
  5. Uzákonenie všeobecnej univerzálnej dane v krajine

Tieto nové zákony neprešli, čo zapríčinila slabá mocenská a ekonomická pozícia Ľudovíta XVI. Návrh bol napadnutý a zamietnutý aj prispením Jacquesa Neckera, nasledujúceho ministra financií Francúzska.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]