Charlie Hebdo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Charlie Hebdo

Logo novín
Základné informácie
MajiteľLaurent Sourisseau
Éric Portheault
Založenie1970
Politická príslušnosťĽavica
Antiklerikalizmus
JazykFrancúzština
ISSN1240-0068
Kontaktné údaje
Webwww.charliehebdo.fr

Charlie Hebdo (výslovnosť [ʃaʁli ɛbdo]) je časopis, ktorý publikuje komiksy, reportáže, fejtóny a vtipy. Je silne protinábožensky a ľavicovo orientovaný. Terčom jeho vtipov býva krajná pravica, katolicizmus, islam, judaizmus, politika či kultúra.

Začal vychádzať v roku 1970, v roku 1981 bol zrušený a v roku 1992 opäť obnovený.

Články boli v minulosti značne kontroverzné. Jedno vydanie v roku 2011 napríklad nieslo titul Šaría Hebdo s karikatúrou proroka Mohameda, čo malo za následok okrem iného hacknutie webovej stránky časopisu. V nasledujúcom roku vydal niekoľko ďalších karikatúr proroka, vrátane jeho nahých kresieb. Tie prišli ako reakcia na sériu útokov na americké ambasády na Strednom východe. Po vyhrážkach, ktoré prišli od rôznych radikálnych islamistov, bola francúzska vláda nútená evakuovať svoje ambasády v dvadsiatich moslimských krajinách a sídlo magazínu strážili policajti.

7. januára 2015 sa redakcia časopisu stala terčom teroristického útoku pri ktorom bol zavraždený šéfredaktor aj so svojou pridelenou policajnou ochranou a rad kľúčových redaktorov. Celkovo zahynulo dvanásť ľudí.

Tri roky po útoku žijú členovia redakcie naďalej v strachu. Ročne vydavateľ minie 1,5 mil eur na stráženie svojich zamestnancov súkromnou bezpečnostnou spoločnosťou.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MARLOWE, Laura. Three years after Charlie Hebdo, magazine’s staff live in fear [online]. irishtimes.com, 2018-01-05, [cit. 2018-01-05]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Charlie Hebdo na českej Wikipédii.