Charlie Hunnam

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Charlie Hunnam
v roku 2017
Celé menoCharles Matthew Hunnam
Narodenie 10. apríl 1980 (44 rokov)
Newcastle upon Tyne, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Povolanieherec
Roky pôsobenia1998 – súčasnosť
ManželkaKatherine Towne (1999 - r.2002)
PriateľkaMorgana McNelis (od 2005)

Charlie Hunnam (angl. Charles Matthew Hunnam; * 10. apríl, 1980, Newcastle upon Tyne, Anglicko, Spojené kráľovstvo) je anglický herec. Je známy z televízneho seriálu Zákon gangu (2008–2014).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Hunnam sa narodil v Newcastle upon Tyne ako syn baletky a majiteľa obchodu. Má staršieho brata Williama a dvoch mladších nevlastných bratov z matkinej strany, Olivera a Christiana.

Keď mal Hunnam 12 rokov, jeho matka sa znovu vydala a rodina sa presťahovala do Melmerby, v Cumbrii. Počas dospievania hrával rugby. Študoval scénické umenie a vyštudoval teóriu filmu a históriu filmu so zameraním na scénické umenie. Plánoval písať a režírovať svoje vlastné filmy.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Hunnamova herecká kariéra začala celkom náhodou: hral sa so svojím bratom počas cesty za nákupom topánok, keď si ho všimli a ponúkli mu hrať malú rolu v televíznom seriáli Byker Grove. Neskôr, hral v televíznom seriály Queer as Folk (1999 - 2000), kde stvárnila homosexuála Nathana Maloneya, a ešte v tom rovnakom roku, si zahral vo filme Whatever Happened to Harold Smith? Po dokončení oboch projektov sa Hunnam presťahoval do Los Angeles, aby sa venoval naplno hereckej kariére.

V roku 2000 stvárnil postavu Gregora Ridea v televíznom seriáli Young Americans. V roku 2002 hral vo filme Nicholas Nickleby a o rok neskôr, stvárnil vedľajšiu rolu vo filme Návrat do Cold Mountain. V roku 2005 účinkoval v britskom filme Hooligans, po boku Elijaha Wooda a v rovnakom roku, bol Hunnam zaradený do zoznamu stovky najsexi mužov podľa časopisu "ELLE".

V roku 2008 začal hrať v kriminálnej dráme Zákon gangu, kde stvárnil hlavnú postavu. Hunnam pokračoval v hraní v televíznom projekte až do vydania poslednej epizódy poslednej sezóny, ktorá sa konala koncom roka 2014.

V roku 2015 prijal vedľajšiu úlohu vo filme Purpurový vrch, po boku Mii Wasikowskej a Jessicy Chastain. V roku 2017 hral hlavnú úlohu vo filme Král Artuš: Legenda o meči. V roku 2019 sa pripojil k hereckému obsadeniu Slušní chlapci, kde si zahral po boku Hugha Granta, Colina Farrella a Matthewa McConaugheyho.

Od roku 2022 hral v televíznom seriály Šantaram.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Hunnam bol ženatý s herečkou Katharine Towne, v rokoch 19992002. Od roku 2005 je vo vzťahu s umelkyňou Morganou McNelis.

Hunnam má dyslexiu, ako aj strach z baktérií a špiny. V roku 2016 začal trénovať brazílske jiu-jitsu a získal modrý pás v októbri 2018.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Charlie Hunnam na anglickej Wikipédii.