Charlie a továreň na čokoládu (film)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Charlie a továreň na čokoládu (angl. Charlie and the Chocolate Factory) je americký film režiséra Tima Burtona, z roku 2005 natočený podľa rovnomennej knihy britského autora Roalda Dahla. V hlavných úlohách vystupuje Johnny Depp ako Willy Wonka, Freddie Highmore ako Charlie Bucket a AnnaSophia Robbová ako Fialka Garderóbová. Hudbu zložil Danny Elfman.

Film je druhou adaptáciou knihy, prvá je film z roku 1971 Willy Wonka a továreň na čokoládu (anglicky Willy Wonka & the Chocolate Factory).

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Malý Charlie Bucket pochádzajúci z veľmi chudobnej rodiny sa dopočíta z novín na zlaté kupóny, ktoré Willy Wonka umiestnil do piatich čokolád. Tie potom nechal rozviezť do celého sveta. Všetky kupóny sa rýchlo nájdu okrem posledneho piateho. Malý Charlie Bucket dostáva čokoládu raz ročne a to k narodeninám, pretože jeho rodina je chudobná. Mal narodeniny a dostal Wonkovu čokoládu, ale kupón v nej nebol a Charlie bol sklamaný. Jedného dňa mu dedko dá par mincí a povie, že je to jeho tajná rezerva. Pošle ho do obchodu kúpiť Wonkovu čokoládu. Za chvíľu sa s ňou Charlie vráti a spoločne ju rozbalia. Zlatý kupón v nej zase nie je, malý Charlie opäť prežíva sklamanie. Neskôr objaví na zemi päťdesiatpencovú mincu a kúpi si za ňu čokoládu, v ktorej nájde posledný z piatich zlatých kupónov, ktorý zabezpečuje tým, ktorí ho nájdu, exkurziu do gigantickej továrne na čokoládu Willyho Wonku. Počas prehliadky sa štyri z detí, pažravý Augustín Glocka, majsterka v žúvaní žuvačiek Violet Fialová, televízný maniak Mike Telle a rozmaznaná Rúženka Buráková, stanú obeťami svojej chamtivosti a nafúkanosti a zostane len skromný Charlie Bucket. Na další deň sa vyberú do továrne. Prvá zastávka bola čokoládová rieka do ktorej Augustín Glocka spadol. Ďalšia zastávka bola tam kde sa vyrábajú žuvačky. Viola Fialová zjedla žuvačku ktorá ešte nebola hotová a premenila sa na veľkú čučoriedku. Ďalšia zastávka bola v sále kde veveričky lúskajú oriešky. Rúžena Buráková si chcela jednu zobrať ale tí ju hodili do odpadkovej rúri . Ďalšia zastávka bola v televíznej sále. Mike Telle skočil do telky a zmenšil sa. Potom ostal už len Charlie a pán Wonka sa rozhodol mu dať jeho továreň.hamrokar

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Karlík a továrna na čokoládu (film) na českej Wikipédii.