Charlotte Gainsbourgová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Charlotte Gainsbourgová
v roku 2011
Celé menoCharlotte Lucy Gainsbourg
Narodenie 21. júl 1971 (52 rokov)
Londýn, Anglicko
Povolanieherečka, speváčka
Roky pôsobenia1984 – súčasnosť
PriateľYvan Attal (od 1991)
Deti3
RodičiaJane Birkin, Serge Gainsbourg

Charlotte Gainsbourg ( * 21. júl 1971, Londýn, Anglicko), je anglickofrancúzska herečka a speváčka. Jej rodičmi sú Jane Birkin a Serge Gainsbourg.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Gainsbourgová sa narodila anglickej herečke a speváčke Jane Birkin a francúzskemu hudobníkovi Sergeovi Gainsbourgovi. Jej stará mama z matkinej strany bola herečka Judy Campbell a jej strýko je scenárista Andrew Birkin. Gainsbourgov otec bol židovského pôvodu. Jej rodným jazykom, je francúzština, ale plynule hovorí aj po anglicky.

V roku 1980 sa vzťah jej rodičov rozpadol a matka opustila otca kvôli inej láske. Potom, čo sa jej rodičia rozišli, Gainsbourgovej otec upadol do alkoholizmu a nakoniec v roku 1991 zomrel na infarkt. Má dve nevlastné sestry z maminej strany (z čoho najstaršia Katy Berry, tragicky zomrela v roku 2013) a z otcovej strany, má troch nevlastných súrodencov.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Herectvo[upraviť | upraviť zdroj]

Jej prvá rola, bola vo filme Paroles et Musique z roku 1984, kde stvárnila dcéru Catherine Deneuve. V roku 1986 získala francúzske prestížne herecké ocenenie Cesar za „najsľubnejšiu herečku“, za jej herecký výkon vo filme An Impudent Girl.

V roku 1988 si zahrala zo svojou matkou, vo filme Kung Fu Master. V roku 1994 sa začala venovať aj divadelnému herectvu. V roku 1996 hrala Gainsbourgová hlavnú úlohu, vo filme Jane Eyre, filmovej adaptácii románu Charlotte Brontëovej z roku 1847. V roku 2000 získala cenu César za „najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe“ za jej herecký výkon, vo filme La Bûche.

V roku 2003 hral Gainsbourgová vo filme 21 Grams s Naomi Watts, Seanom Pennom a Beniciom del Torom. V roku 2009 získala cenu za najlepšiu herečku na filmovom festivale v Cannes, za jej herecký výkon, vo filme Antikrist.

V roku 2012, sa pripojila k hereckému obsadeniu ako Kristen Dunst, Charlotte Rampling, Alexander Skarsgård, Kiefer Sutherland a Jesper Christensen vo filme Melancholia. O rok neskôr, hrala hlavnú postavu, v 5½ hodinovovom filme, Nymphomaniac - Volume 1 a Nymphomaniac - Volume 2, ktorý bol kvôli dĺžke rozdelený na dve časti. Film je spätí so sexuálnym životom hlavnej hrdinky.

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

Gainsbourgová nahrala svoj hudobný debut v kontroverznej piesni "Lemon Incest" v roku 1984. Text, ktorý spievala Gainsbourgová a jej otec Serge, naznačoval pedofilný vzťah medzi otcom a dcérou a viedol ľudí k presvedčeniu, že materiál je autobiografický. V roku 1986 vydala svoj debutový album Charlotte for Ever, ktorý produkoval jej otec. Neskôr, vydala aj ďalšie albumy; 5:55, IRM, Stage Whisper a Rest, ktoré získali komerčný a aj kritický úspech.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Jej dlhoročným partnerom je francúzsko-izraelský herec a režisér Yvan Attal, s ktorým sa zoznámila v roku 1991. Gainsbourgová a Attal nie sú zosobášení a neplánujú sa vziať. Spolu majú tri deti: syna Bena (nar. 1997) a dcéry Alice (nar. 2002) a Jo (nar. 2011). Gainsbourgová sa identifikuje ako Židovka a oslavuje židovské sviatky s rodinou svojho manžela.

Gainsbourgová sa narodila v Londýne, ale väčšinu svojho života strávila v Paríži až do smrti svojej sestry Kate Barry. V roku 2013 sa spoločne s jej rodinou presťahovali do New Yorku. Do Paríža sa vrátili v roku 2020.

5. septembra 2007 podstúpila Gainsbourgová operáciu, v dôsledku krvácania do mozgu, ktoré utrpela pri vodnom lyžovaní v Spojených štátoch.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Charlotte Gainsbourg na anglickej Wikipédii.