Cheder

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Cheder (po hebrejsky: חדר, doslova „izba, miestnosť“) je tradičná židovská základná škola, na ktorej sa vyučujú základy judaizmu a hebrejčiny.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Cheder na hore Har Meron, 1912

Chedery boli v Európe vo veľkej miere rozšírené ku koncu 18. storočia. Výuka prebieha v dome učiteľa, ktorý sa volá melamed, ktorého platí buď židovská komunita alebo skupina rodičov. Za normálnych okolností navštevovali výuku iba chlapci - dievčatá vyučovali ich mamy doma. Keď mala židovská komunita nedostatok finančných prostriedkov a nemohla si dovoliť viac učiteľov, prebiehala výuka rôzne starých chlapcov v jednej skupine.

Hoci sa tradične židovskí chlapci začínajú učiť hebrejské písmo od tretieho roku, do chederu nastupovali od piateho roku. Keď sa naučia hebrejčinu, začnú okamžite študovať Tóru (začína sa knihou Levitikus a ďalšími knihami Mojžišovými). V asi siedmom roku života začnú študovať Mišnu a potom, keď ju zvládnu pokračujú Gemarou a ďalšími komentármi. Hlavnými technikami používanými pri štúdiu patrí čítanie nahlas a učenie sa naspamäť. Štúdium v chederi končí v trinástom alebo štrnástom roku, kedy chlapci dosiahnu vek pre bar micva.

Tí, ktorí sa po štúdiu v chederi chcú stať rabínmi alebo sófermi, musia pokračovať v štúdiu na ješive.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

„Joods Kindergemeenschap Cheider“, Amsterdam, Holandsko, 2007

Vo viac sekulárnych a asimilovaných židovských komunitách sú chedery často navštevované v dobe ktorá nie je súčasťou výučby na normálnych školách. Deti židovského pôvodu navštevujúce nežidovské školy môžu touto formou získať základné znalosti židovského náboženstva a tradícii.

V ortodoxnom judaizme je cheder pojmom používaným k popisu súkromného základného vzdelania, kde je dôraz kladený na náboženské štúdium a druhotný dôraz na sekulárne znalosti, ktoré sú tiež súčasťou vyučovania. Popularita chederov je značná v charedi komunitách v Európe a Spojených štátoch, kde sú základné osnovy povinné a i ortodoxné školy ponúkajú mnohé možnosti sekulárneho vzdelania.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • CHEDER. In: NEWMAN, Ja'akov; SIVAN, Gavri'el. Judaismus od A do Z : slovník pojmů a termínů. Preklad Markéta Zbavitelová, Dušan Zbavitel. 1. vyd. Praha : Sefer, 1992. 285 s. (Judaika; zv. 1.) ISBN 80-900895-3-4. S. 56.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Cheder na českej Wikipédii.