Church of Anthrax

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Church of Anthrax
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
Dátum vydania 10. február 1971
Dĺžka 33:48
Vydavateľstvo Columbia Records
Producent John Cale, John McClure
Skladateľ John Cale, Terry Riley
Odborné recenzie
John Cale a Terry Riley – chronológia
' Church of Anthrax '

Church of Anthrax je spoločný štúdiový album waleského hudobníka Johna Calea a amerického hudobníka Terry Rileyho. Album vyšiel 10. februára 1971 ako druhý a posledný Caleov album vydaný vo vydavateľstve Columbia Records. Album bol doplnený o krátky text Johna Calea nazvaný Caricature. Producentmi albumu boli Cale a John McClure. V júni 2008 vyšiel album v reedícii na CD vo vydavateľstve Wounded Bird Records. V januári 2013 vyšliel v USA album v reedícii vo vydavateľstve Culture Factory v limitovanej edícii.

Riley a Cale sa spolu po prvýkrát stretli v štúdiu na prelome mája a júna 1969 a to v New Yorku. Nahrali tu celkom tri skladby „The Protégé“, „The Soul of Patrick Lee“ a „October Procession“. Ani jedna z týchto verzií na albume nevyšla, ale prvé dve boli neskôr nahrané znovu a tieto verzie tam vyšli. V skladbe „The Soul of Patrick Lee“ spieva Adam Miller, zvyšné sú inštrumentálne.[3] Druhýkrát sa obaja zišli až v januári 1970, kedy nahrali ďalšiu verziu skladby „The Soul of Patrick Lee“. Vokálne party opäť naspieval Miller.[4] Ďalšie skladby, konkrétne „The Hall of Mirrors in the Palace at Versailles“, „Ides of March“, „The Protégé“ a „Church of Anthrax“, boli nahraté niekedy v roku 1970, štúdio ani dátum nahrania nie je známe.[5]

Zoznam skladieb[upraviť | upraviť zdroj]

Autormi všetkých skladieb sú John Cale a Terry Riley, mimo skladby „The Soul of Patrick Lee“, ktorú napísal sám Cale. Skladba „The Soul of Patrick Lee“ je tiež jedinou spievanou piesňou z albumu, ostatné sú inštrumentálne.

  1. „Church of Anthrax“ – 9:05
  2. „The Hall of Mirrors in the Palace at Versailles“ – 7:59
  3. „The Soul of Patrick Lee“ – 2:49
  4. „Ides of March“ – 11:03
  5. „The Protege“ – 2:52

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Hudobníci
Technická podpora

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MASON, Stewart. Church of Anthrax [online]. Allmusic, [cit. 2013-03-02]. Dostupné online. (anglicky)
  2. CHRISTGAU, Robert. John Cale and Terry Riley [online]. RobertChristgau.com, [cit. 2013-03-02]. Dostupné online. (anglicky)
  3. UNTERBERGER, Richie. White Light / White Heat: Velvet Underground den po dni. Praha : Volvox Globator, 2011. ISBN 978-80-7207-821-9. S. 239. (česky)
  4. Unterberger, s. 270
  5. Unterberger 2011, s. 297

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Church of Anthrax na českej Wikipédii.