Clarissa Pinkolová Estésová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Clarissa Pinkola Estés)
Clarissa Pinkolová Estésová
psychologička a poetka
Rod. menoClarissa Pinkola Estés
Narodenie27. január 1945 (79 rokov)
Indiana, USA
Národnosťamerická
Známa vďakaŽeny, ktoré behali s vlkmi (kniha)
Profesiajungiánska psychoanalytička
Odkazy
Webstránkaclarissapinkolaestes.com

Clarissa Pinkolová Estésová, angl. Clarissa Pinkola Estés, PhD. (* 27. január 1945) je americká poetka, jungiánska psychoanalytička, post-traumatická špecialistka, spisovateľka a rozprávačka. Je autorkou mnohých kníh zameriavajúcich sa na duševný pokrok.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Clarissa sa narodila v rodine Cepción Ixtizovej a Emilia Mariu Reyesa, španielsko-indiánskych mesticov v severnej Indiane.[1] Ako malú ju však rodičia poskytli na adopciu a vo veku štyroch rokov sa dostala do rodiny maďarských prisťahovalcov preživších holokaust[2] - Marusky Hornyakovej a Jószefa Pinkolu a vyrastala v Michigane.[1] Malú Clarissu veľmi ovplyvnilo prostredie divokej prírody a príbehy, ktoré jej rozprávali príbuzní jej adoptívnych rodičov. Vyrastala v prostredí imigrantov - poľnohospodárov a remeselníkov, z ktorých mnohí nevedeli čítať ani písať, ale svoje nesmierne bohaté tradície, príbehy, mýty, skúsenosti a poznatky o prírode a živote si odovzdávali výlučne ústnym podaním.[3] Táto skúsenosť poznačila aj celú jej tvorbu a už ako dvadsaťpäťročná začala zaznamenávať príbehy vypočuté v detstve, zaujímala sa o prírodné národy a ich príbehy, mýty, rozprávania Židov, Írov, Grékov, Talianov, Nemcov a mnohých iných.[1][4] V roku 1967 sa Pinkolová vydala, porodila tri dcéry, ale manželstvo sa v roku 1974 rozpadlo.[1]

V roku 1976 ukončila vysokoškolské vzdelanie ako psychoterapeut na Loretto Heights College v Denveri v Colorade.[1] Doktorát z multikultúrnych štúdií a klinickej psychológie získala na Union Institute & University v roku 1981. Postgraduálne štúdium jungiánskej analytickej psychológie absolvovala v Medzinárodnej spoločnosti pre analytickú psychológiu (ISAP) v Zürichu v roku 1984.[1] V roku 1989, krátko po svojom druhom sobáši s dôstojníkom amerického letectva, prvýkrát vystúpila pred publikom v rozhlasovom vysielaní.[1] Vďaka svojím pútavým rozprávaniam, v ktorých Jungovou analytickou psychológiou rozoberala tradičné príbehy a legendy, si získala popularitu a mohla tak v roku 1992 vydať svoju prvú knihu „Ženy, ktoré behali s vlkmi: Mýty a príbehy o archetype Divokej ženy“ (angl. Women Who Run With the Wolves: Myths and Stories of the Wild Woman Archetype). Táto jej prvotina sa čoskoro stala svetovým bestsellerom. V zozname New York Times bola zaradená medzi bestsellermi 144 týždňov od jej vydania.[5]

Často je pozývaná na rôzne univerzity ako hosť, kde prednáša o svojich knihách a témach, ktorým sa v rámci kariéry venuje. Od roku 1992 sa začala venovať písaniu kníh, ktoré sú zamerané najmä na motiváciu človeka v duševnom pokroku a sprevádzaniu pri tomto duševnom pokroku. Jej diela boli doposiaľ publikované v 37 jazykoch.

Post-traumatická špecialistka[upraviť | upraviť zdroj]

Po vyštudovaní začala v 60-tych rokoch pracovať vo Veteránskej nemocnici Edwarda Hinesa mladšieho v meste Hines, štát Illinois. Pracovala tu s vojakmi z prvej svetovej vojny, druhej svetovej vojny, Kórejskej a Vietnamskej vojny, ktorí boli ochrnutí alebo prišli o nejakú končatinu. Popri tom pracovala aj v iných zariadeniach, kde sa starala o vážne zranené deti, ako aj o vojnových veteránov a ich rodiny. Už vtedy sa venovala ľuďom, ktorí boli v šoku (dnes nazývané post-traumatická stresová porucha).

Dr. Estésová taktiež pracovala s osobami, ktoré stratili dieťa a s rodinami, v ktorých došlo k zavraždeniu nejakého člena. Slúžila na miestach zasiahnutých prírodnými katastrofami, kde pri práci s postihnutými osobami napísala Protokol o zotavení po traume (v orig. Post-trauma Recovery Protocol). Tento protokol bol prvýkrát preložený v roku 1988 pre ľudí, ktorí prežili zemetrasenie v Arménsku. V rokoch 1999-2002 pracovala na Strednej škole Columbine (v angl. Columbine High School) v štáte Colorado (USA), po masakri, ktorý sa tu odohral.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Estésová je držiteľkou Ceny Lore za jej prácu ako La cantadora - rozprávačka príbehov a za písanie jej kníh. Najmä za tie získala mnoho ocenení:

  • 1992 - Cena cti za knihu roka od Americkej knižnej asociácie
  • 1993 - Cena Coloradskej ligy autorov
  • 1994 - Medaila prezidenta za sociálnu spravodlivosť od Union Institute
  • 1996 - Ocenenie Fay Lecture Series na Texaskej univerzite A&M za jej prácu La Curandera: Liečenie v dvoch svetoch (v orig. La Curandera: Healing in Two Worlds).

Okrem toho získala ešte ďalšie ocenenia, akými sú napríklad ocenenie Las Primeras Award od Národnej latinskoamerickej nadácie MANA.[6]

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Ženy, ktoré behali s vlkmi: Mýty a príbehy o archetype Divokej ženy[upraviť | upraviť zdroj]

Kniha je tvorená mýtmi, rozprávkami a príbehmi, v ktorých zohráva významnú rolu archetyp „Divokej ženy“. Autorka v knihe podáva návod pre všetky ženy, kde jednotlivými kapitolami opisuje ako tento archetyp v sebe nájsť, rozpoznať, ako s ním dokázať pracovať a ako sa s ním spojiť a prijať ho. Divoká žena v tomto prípade zohráva úlohu vizionárskej, inštinktívnej, múdrej, divokej a zdravej časti našej povahy, ktorá bola rokmi potlačovaná. Prvýkrát bolo dielo publikované v roku 1992 v Ballantine, USA.

Ďalšie diela[upraviť | upraviť zdroj]

  • Untie the Strong Woman: Blessed Mother's Immaculate Love for the Wild Soul (2011, Sounds True Books, USA)
  • The Faithful Gardener: A Wise Tale About that Which Can Never Die (1996, Harper SanFrancisco, USA)
  • The Gift of Story: A Wise Tale About What Is Enough (1993, Ballantine, USA)
  • Tales of the Brothers' Grimm (50-stranový úvod od Estésovej), (BMOC/QPB special edition, USA)
  • Hero With A Thousand Faces, Joseph Campbell (50-stranový úvod od Estésovej), (2004, Princeton University Press, USA)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e f g WOOD, Jamie Martinez. Latino Writers and Journalists. [s.l.] : Infobase Publishing, 2014. Dostupné online. ISBN 9781438107851. Kapitola Estés, Clarissa Pinkola (Clarissa Pinkola, Clarissa Reyes), s. 305. (v angličtine)
  2. SNODGRASS, Mary Ellen. Encyclopedia of Feminist Literature. 2. vyd. [s.l.] : New York: Facts on File, 2013. Dostupné online. ISBN 978-1-4381-4064-3. Kapitola Estés, Clarissa Pinkola. (v angličtine)
  3. Dr. Clarissa Pinkola Estés - Biography [online]. www.clarissapinkolaestes.com, [cit. 2018-02-26]. Dostupné online. (anglicky)
  4. BELANCOVÁ, Beáta. Ženy, ktoré behali s vlkmi - Clarissa Pinkola Estés [online]. Literárne informačné centrum (Knižná revue 2014/16-17), 2014, [cit. 2018-02-26]. Dostupné online.
  5. HOME - Dr. Clarissa Pinkola Estés [online]. www.clarissapinkolaestes.com, [cit. 2018-02-25]. Dostupné online.
  6. | Panta Rhei [online]. Pantarhei.sk, [cit. 2018-02-25]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]